Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обстановката в страната остава усложнена

Обстановката в страната остава усложнена

Обстановката на територията на страната продължава да е усложнена. Най-тежка е ситуацията в областите Хасково, Кърджали, Русе, Разград, Силистра и Шумен. Бедствено положение е обявено и в гр.Ахелой, обл. Бургас и община Антон, обл. София.

Обстановката на територията на страната продължава да е усложнена. Най-тежка е ситуацията в областите Хасково, Кърджали, Русе, Разград, Силистра и Шумен. Бедствено положение е обявено и в гр.Ахелой, обл. Бургас и община Антон, обл. София.

В област Хасково продължават спасителните и аварийно-възстановителните работи. В кв. Гебран, Свиленград, водата се оттича, като в най-ниските части на квартала е около 50 см. Възстановено е електрозахранването, хората се връщат по домовете си. Приключи събирането на загинали животни. Предстои уточняването на отнесените от водата животни, съвместно със стопаните, кмета на с.Бисер и ветеринарните власти. Доставени са допълнително 10 тона концентриран фураж за изхранване на оцелелите животни.

Чрез Министерството на земеделието и храните за пострадалите са доставени хранителни продукти и хляб. Приемането се извършва от инспектори от Агенцията по храните в Хасково, които стриктно следят за срок на годност, партидност, маркировка и етикировка на продуктите, както и всички придружаващи ги документи.

За провеждащите спасителните дейности в района на с. Бисер по искане на ГДПБЗН са осигурени от централна складова база на БЧК ръкавици, чорапи, ботуши и ушанки. Продължават работа на място екипите на БЧК – спасители с кучета и психолози, както и подкрепителният пункт.

Военнослужещи с два бронетранспортьора от мобилната група на МО изпълняват задачи в района на Свиленград, доставят храни на жителите на с. Черна Могила и околните махали, както и одеала за жителите на с. Бисер. В област Кърджали вследствие на снеговалежите и свлачища са прекъснати пътищата между с. Горни юруци и с. Долни юруци, с. Конево и с. Висока поляна. Има прекъснати пътища в общините Крумовград, Джебел и Момчилград.

Без вода са няколко населени места в общините Момчилград и Кърджали. Продължават да преливат микроязовирите в района без опасност за населението. Все още няма електрозахранване в 10 населени места. В област Русе продължава действието на заповедта за обявено бедствено положение. От снежните преспи са извлечени множество автомобили и са транспортирани хора до близките населени места. Поради затварянето на Дунав мост от румънска страна в международен влак София-Москва са блокирани 13 чужди граждани. Осигурена им е топла храна, чай и закуски.

Отворен за движение в двете посоки е пътят Русе-Бяла-В.Търново само за леки автомобили. От 17.30 ч. започва поетапно пропускане през ГКПП-Дунав мост на леки автомобили, автобуси и товарни автомобили до 10 тона.

Остава сложната обстановка в община Поморие. Екипи на пожарната работят в района на активизиралото се свлачище при комплекс „Ахелой Палас”. В област София спасителният екип с представители от ПСС при БЧК и ПБЗН е транспортирал с моторна шейна двама възрастни от с. Ямна, общ. Етрополе, до болнично заведение. Продължава работата по доставяне на лекарства, медикаменти и стоки от първа необходимост до селата Лопян и Лъга.

От 14 часа е възстановено пропускането на вход на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона през ГКПП – Лесово. Пътят Стара Загора – Нова Загора е отворен за движение за всички МПС. По данни на Центъра за аерокосмическо наблюдение към Пожарна безопасност и защита на населението, на 9 февруари облачността над страната ще се разкъсва, но ще остава предимно значителна. Все още слаби превалявания от сняг ще има в крайните югозападни и югоизточни райони и по Черноморието - там ще се образува нова снежна покривка от порядъка на 1-5см.

Вятърът в Източна България (на изток от линията Русе-Казанлък-Асеновград) е с посока северозапад/североизток със скорост 8-12м/с,  с пулсове до 13-17м/с. Вятър в Горнотракийската низина (Южна България): слаб, локален до тихо. Вятър в западната и централната част на Дунавската равнина и в Софийската област: от 5-8м/с. Минимални температури: между -16 и -11 градуса. Максимални температури: между -10 и -5.

Очакваните количества валежи от дъжд до 8 часа на 9 февруари в Източната и Южната България ще са около 5 mm. Очакваните количества снеговалеж до 8 часа на 9 февруари в крайните източни и югоизточни райони на Черноморието до 5 см нова снежна покривка. Очаква се дебелината на снежната покривка към 8 часа на 10 февруари за Източна България да е около 10 см, с максимална дебелина около 15 см за крайните югоизточни /планински/ райони.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега