Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Окръжният съд постоянен арест за братята, отглеждали голяма нива с коноп край Зидарово

Автор: "PoligrafF", от 11.09.2019 0
Районната инстанция бе определила "Домашен арест" и "Парична гаранция".

Бургаският окръжен съд отмени определение на Районния, с което спрямо двамата братя, обвинени в отглеждането на голяма нива с конопени растения край село Зидарово, бяха взети мерки за неотклонение съответно “Домашен арест” и “Парична гаранция” в размер на 2 000 ареста. Въззивната инстанция постанови спрямо двамата обвиняеми да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Припомняме Ви, че двамата криминално проявени братя на 32 и 38 години бяха задържани на 30 август в нива с площ около 2,5 декара в землището на с. Зидарово. Засетите растения били над 2 500, с различна височина между 1,5 и 2,5 метра. Парцелът бил оборудван с модерна напоителна система, състояща се от три горивни генератора, множество маркучи и кранове с различна големина, имащи за цел да изпомпват вода от разположен в близо естествен водоизточник, с която да се напоява нивата.

Съгласно дадената на деянието правна квалификация същото представлява умишлено престъпление от общ характер и за него е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ от две до пет години и глоба от 5 000 до 10 000 лева.

Въззивният съд се присъедини към извода на първата инстанция, че в конкретния случай доказателствената съвкупност е достатъчна, за да обоснове наличието на обосновано предположение за авторство на деянието. Не така стои въпросът с изводите на районния съд относно наличието на реална опасност всеки от обвиняемите да се укрие или извърши друго престъпление, ако не бъде задържан.

”Няма спор, че към процесната дата – 30.08.2019 г., двамата обвиняеми са с необременено съдебно минало. Доказано е също, че двамата са трудово ангажирани като шофьори на товарни автомобили, както и че живеят в условията на фактическо съжителство и се грижат за малолетни деца, както и че двамата имат регистрирани адреси, които действително обитават”, посочват от БОС.

Според съда обаче всички тези обстоятелства са били налични и при извършване на престъплението, за което двамата са обвинени, поради което самото им съществуване взето само по себе си не е достатъчно да се направи извод, че обвиняемите не биха извършили друго престъпление, нито биха се укрили ако не са задържани.

Доказателствата по делото разкриват значителна по-висока обществена опасност на конкретното престъпление, за извършването на което двамата братя са привлечени да отговарят. В своите мотиви въззивният съд казва: „свидетелските показания, както и обективните находки, установени и закрепени в протоколите за оглед на местопроизшествие, разкриват широкомащабна, професионално осъществена, изискваща значителна организация и финанси, както и в значителна степен конспиративна престъпна дейност, която доказателствените източници свързват с двамата обвиняеми“.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или