Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Отпада задължението да декларираме пари при пътуване в ЕС

Автор: "PoligrafF", от 24.11.2011 0
Отпада задължението да декларираме парите, които носим със себе си при пътуване до страни от ЕС. Това стана след като вчера от парламента приеха окончателните поправки във Валутния закон.

Отпада задължението да декларираме парите, които носим със себе си при пътуване до страни от ЕС. Това стана след като вчера от парламента приеха окончателните поправки във Валутния закон.

От финансото министерство коментираха, че  нямат право да налагат постоянен контрол на пренасяните пари и ценности, иначе подлежат на сурови наказания от ЕС. По думите им такава проверка ще може да се прави от митничарите само при съмнение за престъпление.

Досега текстовете предвиждаха всеки тръгнал зад граница да съобщава на митническите служители, ако пренася повече от 10 хил. евро. Промяната се налага заради нормите на ЕС за свободно движение.

В документа беше разписано задължително деклариране на суми над 25 хил. евро, независимо с каква дестинация е самолетът, на който се качваме. Така чужди граждани можеха да се превърнат в нарушители при пристигането си у нас, тъй като в техните държави ограничението не важи. Сигнал от Европа обаче довел до съобразяването с правилата на ЕС.

Приетите вчера текстове забраняват и отнемането на парите на пътник, който е излъгал за сумата. Към момента ако заявим, че имаме 10 000 лв., а всъщност в джоба ни са 100 000 лв., цялата сума се конфискува от митничарите. С промените обаче за укрити банкноти се предвижда само административна глоба от 1000 лв. до 3000 лв., когато нарушителят е физическо лице, а фирмите ще отнасят имуществена санкция в размер от 2000 до 6000 лв. Същите наказания се налагат и ако излъжем при пренасяне на ценности.

Тези промени ще важат само за пътуванията до държави от Европейския съюз. За трети страни остават старите правила и така всичко над 10 000 евро ще се декларира. Поправките във Валутния закон не отменят правото за пренасяне на неограничено количество парични суми и ценности.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или