Петък 13 - фатализъм срещу късмет в суеверията

Автор: "PoligrafF", от 13.03.2020 0
Фаталистичният ужас пред съчетанието на петък и 13-о число крие корените си в древността.

Петък 13-и е известен от незапомнени времена като „черен петък“ и досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. Според проучванията, страхът от петък 13-и измъчва между 18 и 23 милиона американци.

Фаталистичният ужас пред съчетанието на петък и 13-о число крие корените си в древността. Според поверията в такива дни на шабаш долитали по 12 вещици, а като 13 на веселието се появявал самият Сатана. Някои тълкуватели на библейските текстове са убедени, че именно в такъв ден Ева и Адам са откъснали забранения плод. И в самия “черен” петък Каин е убил своя брат Авел.

Мит, реалност или просто втълпения, този ден съществува и много хора вярват, че именно на ден като днешния ще им се случи нещо лошо. Ние решихме, че все пак ще е добре, ако разгледаме числото 13 от нумерологична гледна точка, както и петъка като ден от седмицата. Ето до какви изводи стигнахме:  

Нумерология на числото 13  

Числото 13 е комбинация от 1 - Слънцето и от 3 - Юпитер. Слънцето причинява на Юпитер нещастия и ускорява хода на събитията, но също дава положителни черти, присъщи на единиците.

13 е число на практичните, бдителни и надеждни хора, които лесно вникват в същността на нещата, постигат научни успехи, а задълбоченият им интерес към мирогледното разбиране може да им донесе свръхестествени сили.  

Според съвременната западна нумерология отдава предпочитание на опростения числов код, основан на теориите на Питагор, т.е. при този метод числата се свеждат до цифрите от 1-9, като се събират всички цифри съдържащи се в числото. Така например числото 13 е съкратено до 4 (1+3).

В нумерологията  4 означава устойчивост и здравина. Неговата надеждност е представена с квадрат – 4-те страни на космоса, 4-те времена на годината и 4-те елемент „огън“, „земя“, „въздух“ и „вода“. Затова, отново, от гледната точка на западната нумерология няма нищо негативно в числото „13″. В негативното възприемане на това число лежи само психологията, твърдят учените.

Петък като ден от седмицата              

На всеки ден от седмицата съответства планета:

Понеделник = Чандра [Луна]

Вторник = Мангала [Марс]

Сряда = Буддха [Меркурий]

Четвъртък = Гуру [Юпитер]

Петък = Шукра [Венера]

Събота = Шани [Сатурн]

Неделя = Сурйа [Слънце]

Тъй като на всеки ден от седмицата съответства една от седемте планети, то всички дни от седмицата носят качествата на тези планети. Петъкът е денят на Венера, а това е благоприятно за всичко, което съответства на планетата и неблагоприятно за всичко, което не съответства.

Качествата на Венера са красота, хармония, разкош, комфорт, желания, удоволствия. Затова в петък трябва да се купуват украшения, дрехи, цветя, да се ухажва противоположния пол, да се ходи на гости, да се приемат гости, да се получават удоволствия, да се отделя внимание на материалният аспект на живота – т.е. ден за празници.

Очевидно е, че в петък 13-и няма място за притеснения и налудничави внушения - забавлявайте се и си втълпете, че ще Ви върви в този ден, и така ще бъде!

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или