Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Петър Кънев: Брюксел да вземе мерки за развитието на бизнеса

Автор: "PoligrafF", от 07.07.2015 0
Народният представител и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм към 43-то Народно събрание на Република България Петър Кънев, участва в конференцията на работодателските съюзи от страни – членки на Европейския съюз, която се проведе в Дворец Евксиноград — Варна. Основната тема на конференцията, беше: „Реален бизнес. Микро и малки предприятия. Проблеми за разрешаване и реакция на Брюксел в подкрепа на реалния бизнес”.

Народният представител и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм към 43-то Народно събрание на Република България Петър Кънев, участва в конференцията на работодателските съюзи от страни – членки на Европейския съюз, която се проведе в Дворец Евксиноград — Варна. Основната тема на конференцията, беше: „Реален бизнес. Микро и малки предприятия. Проблеми за разрешаване и реакция на Брюксел в подкрепа на реалния бизнес”.

Петър Кънев изнесе доклад, в който съобщи данни, показващи, че гръбнакът на семейния бизнес и на малкия бизнес в Европа са микро и малките фирми. В Европа те са 10 милиона броя и в тях работят почти петдесет милиона души. За България цифрите са отдавна известни – 330 хиляди микро фирми, в които работят около шестстотин хиляди души и 34 хиляди малките фирми, в които работят още толкова хора.

В България, както и в цяла Европа,  около 95 – 96 процента от всички фирми се причисляват към микро и малкия бизнес. Според официални данни на Националната статистика, за мястото на микро фирмите в България и за тяхното влияние върху икономиката, средната работна заплата за периода 2010 – 2014 за всички фирми в България се е вдигнала с 31 % , като е станала от 7400 лева,  на 9700 хиляди лева.  За 2014 година средната работна заплата в микрофирмите е 6644 лева и тя е с 47 процента по-ниска от заплатите в големите фирми. В същото време производителността на труда в страната се е увеличила с 25 процента за периода 2010 – 2014 г. Най-големият ръст е в микрофирмите - 65% .

В малките фирми ръстът е 32%, а в големите фирми производителността на труда е паднала с 1 %.  Още по-интересни са данните за преките чуждестранни инвестиции – микрофирмите за 2014 година формират 37,5 % от всички инвестиции в България. По отношение на чуждестранните инвестиции, големите фирми са на второ място, като те формират 33,2 %, но при тях има намаление към 2010 година с 10 %.

„Всичко това доказва огромното влияние на микро и малките фирми за икономиката на Европа. Брюксел и Европейската комисия са длъжник на развитието на помощта към микро и малките фирми. Крайно време е, след като 20 години се лутаме с програми за деиндустриализация, реиндустриализация,  Лисабонска стратегия, Маастрихтски критерии, План 2020 и план Юнкер, от програма след програма, стана така че всяка втора стока в Европа е произведена в Китай или Югоизточна Азия. Крайно време е Брюксел да вземе някакви сериозни мерки за развитието на реалния бизнес”, коментира Петър Кънев.

Той докладва, че основният проблем, с който Комисията за Икономическа политика и туризъм се занимава, е бизнес средата за всички фирми в България, в това число малките и средни предприятия. Петър Кънев припомни, че вече са внесени редица промени в Кодекса на труда, в Закона за счетоводството и в Закона за търговския регистър.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или