Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Плащаме в брой до 15 хиляди лева

Плащаме в брой до 15 хиляди лева

15 хиляди лева ще е таванът на сумата, с която ще можем да се разплащаме в кеш на територията на страната. Това одобриха на второ четене депутатите от бюджетната комисия в парламента в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

15 хиляди лева ще е таванът на сумата, с която ще можем да се разплащаме в кеш на територията на страната. Това одобриха на второ четене депутатите от бюджетната комисия в парламента в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Сумата е тройно по-висока от първоначално заложения праг от 5 хиляди лева. Тя беше увеличена от депутатите с мотива, че този таван е много нисък и може да блокира икономическата активност. Ограничението от 15 хил. лв. ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, като равностойността в български лева ще се определя по курса на БНБ в деня на плащането.

С въвеждането на тавана се цели да се свие сивата икономика и да се противопоставим на злоупотребите с ДДС и укриването на данъци, обясни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който взе участие в заседанието на комисията. „Единственият проблем за фирмите ще е таксата за банковия превод. Но иначе погледнато, не е нормално в 21 век милиони левове от междуфирмени разплащания да се правят с куфарчета, затова и подкрепяме решението, което е правилна стъпка в борбата срещу сивата икономика”, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

Освен това депутатите приеха всички плащания към държавни учреждения, като данък сгради и такса смет или таксите за издаване на паспорт, да могат да се правят и през ПОС терминал. По този начин гражданите няма да плащат комисиони на банките за превода, както става сега. В момента съществуват парадоксални случаи, в които на банката се плащат 5 лв. за услуга, която струва 3 лв., например. ПОС терминалите ще бъдат предоставени и инсталирани в държавните институции за сметка на търговските банки. Всяка една банка, която иска да обслужва дадено ведомство, ще бъде задължена да предостави такава услуга.

Според заместник-министъра на финансите Владислав Горанов разходите по транзакциите ще се покриват от държавата като условията ще са еднакви за всички банки. Той добави, че плащането през ПОС терминал излиза много по-евтино, отколкото през банков клон или чрез каса. „Това предложение на финансовото министерство е сериозна крачка напред. Надявам се занапред да се стимулира и електронното разплащане през интернет, така че хората да могат да си плащат данъците направо от вкъщи”, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Представители от финансовото министерство изказаха очаквания, че нововъведението може реално да заработи до края на тази данъчно-осигурителна година.

Източник: Монитор

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега