Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поморие отбеляза празника на Свети Трифон

Поморие отбеляза празника на Свети Трифон

„Дойде ли денят на Свети Трифон, зимата е към своя край”

Днешният ден е един от най-обичаните и почитани български празници, предшестващи идването на пролетта. „Дойде ли денят на Свети Трифон, зимата е към своя край”, казват старите хора, защото отколешните традиции повеляват именно днес, на 14 февруари (стар стил), да се прави първата пролетна резитба на лозите. Зарязването се извършва от опитни мъже, съпроводени от свирачи, като всеки стопанин подрязва по няколко пръчки от една или три лози.

В община Поморие празничните обичаи и тази година бяха  стриктно спазени. В масивите на село Бата кметът на община Поморие Иван Алексиев честити празника на всички лозари и винари и се включи в ритуалното зарязване. В пролетната резитба се включиха и заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов, кметът на Бата Георги Георгиев и общинският съветник Неделчо Стайков. Накрая всеки стопанин поля мястото с вино, тъй като по този начин се напомня на лозата щедро да даде добър плод.

Хорото също има ключова роля в ритуалите за празника. Според народните вярвания то символизира обиграването на земята. Ето защо веднага щом подрязаха вейките лозарите от Бата се хванаха на хоро, пожелавайки си „да има здраве, берекет и руйно вино, както за работарите, така и за калпазаните”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега