Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поморие посрещна Никулден с осветени блюда и благословия за берекет

Поморие посрещна Никулден с осветени блюда и благословия за берекет

В община Поморие Никулден започна с литургия в храмовете „Преображение Господне”, „Свето Рождество Богородично” и „Свето Възнесение Господне”.

На 6 декември православниятсвят почита паметта на един от най-уважаваните светци – Свети НиколайЧудотворец. За хората, чиито живот е свързан с морето, това е и един отнай-обичаните празници, защото освен покровител на търговци и банкери, светецъте закрилник и на всички моряци, пътешественици и рибари.

В община Поморие Никулдензапочна с литургия в храмовете „Преображение Господне”, „Свето РождествоБогородично” и „Свето Възнесение Господне”. Десетки жители и гости се включихав последвалите две литийни шествия до новото Рибарско пристанище. Кметът Иван Алексиев поздрависъгражданите си за празника и пожела на местните рибари пълни мрежи, ясно небеи спокойни води. 

Всички плавателнисъдове, през които шествията преминаха, бяха благословени за здраве и берекетна техните собственици, а в памет на онези, които вече са си отишли, кметът ипредседателят на Общински съвет Адам Адамов хвърлиха венци и цветя в морето. Запърви път молитва за празника беше прочетена и пред новия параклис „СветиНикола”, намиращ се на рибарско пристанище „Поморие”.

За трапезата на Никулденправославните християни приготвят рибни ястия, които носят за освещаване вхрама. Традицията в Поморие и Ахелой отново беше спазена и всеки желаещимаше възможност да си вземе за здраве топла рибена чорба, печена риба и другиосветени рибни блюда.

На празника присъстваха още заместник-кметовете Янчо Илиев,Кунчо Гайдов и Илия Джингов, секретарят на общината Тони Митев, директорът надирекция Желязко Страволемов и общински съветници.

Празничнатапрограма продължава на външната сцена до НЧ „Просвета 1888”, на 09.12.2015 г. /петък/ от 17.30ч. с концерт на Общинския духов оркестър, певческа група „Морски бриз”и Дамски хор „Анхиало”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега