Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Потвърдиха 15-годишната присъда на иранец, пренесъл през границата 200 кг хероин

Автор: "PoligrafF" , от 08.05.2018 0
Иранецът е задържан на 5-и юли 2016 година на ГКПП "Лесово".

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди присъдата на ирански наркотрафикант, заловен с близо 200 кг хероин на българо-турската граница. Подсъдимият е осъден на 15 години затвор и ще трябва да заплати глоба от 200 000 лева.

Иранецът е задържан на 5-и юли 2016 година на ГКПП “Лесово”. Мъжът бил зад волана на товарен автомобил с ирански номер и полуремарке, в което митничарите открили хероин с общо нетно тегло 198 616,210 грама на обща стойност 17 875 458,90 лв. Наркотикът е бил опакован в 400 бр. кутии от доматено пюре.

Чужденецът е с основно образование, работил е като професионален шофьор към частна фирма със седалище в гр. Техеран. Стоката, която пренасял подсъдимия - 2300 стека доматено пюре в консервни кутии, е била натоварена от склад в гр. Табриз, Ислямска република Иран, и трябвало да стигне до Холандия. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. За това престъпление законът предвижда наказание от петнадесет до двадесет години „лишаване от свобода“ и „глоба“ от двеста хиляди до триста хиляди лева.

Въззивният съд намери обжалваната от подсъдимия присъда в частта относно приложимия материален закон за правилна и законосъобразна, но определените от ОС – Ямбол наказания за занижени. Според апелативните съдии, отегчаващи вината на подсъдимия обстоятелства са огромното количество наркотично вещество, големият процент на установеното в него активно вещество, проявената находчивост при пренасянето на наркотика - укриването му в консерви и разполагането му в най-вътрешната част на полуремаркето.

”Друго отегчаващо обстоятелство е видът на пренасяното наркотично вещество - хероин,  което е изключително вредно за здравето и застрашаващо живота на гражданите на ЕС, за където е бил предназначен превозът. Това наркотично вещество няма полезно приложение нито в хуманитарната, нито във ветеринарната медицина и е забранено за употреба както в Р България, така и в Холандия, която държава е била крайната дестинация на „товара“.  Общоизвестно е, че употребата на точно този вид наркотично вещество - хероин в много случаи е смъртоносна. Тези допълнителни характеристики на контрабандната стока, извън съставомерните, разкриват изключително висока степен на обществена опасност на деянието”, се посочва в постановения съдебен акт.

Апелативните съдиите отбелязват, че въпреки чистото съдебно минало на обвиняемия, семейното му положение и професията, наказанията му трябва да са по-строги. Поради липса обаче на съответен протест наказанието не може да бъде увеличено, а въззивният съд следва да потвърди присъдата, се казва още в решението на бургаските магистрати.

Съдебният акт може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от получаване на писменото съобщение на страните, че е изготвено.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или