Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правят база данни на медицинските изделия, за да не се спекулира с цените им

Правят база данни на медицинските изделия, за да не се спекулира с цените им

МЗ и ИАЛ започват изграждането на електронна база данни на медицинските изделия. Тя ще струва 149 хил. лв. и ще се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

МЗ и ИАЛ започват изграждането на електронна база данни на медицинските изделия. Тя ще струва 149 хил. лв. и ще се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Целта е да се повиши прозрачността и контролът при осигуряването на нужните изделия за лечение на пациентите. Също така да се ограничат възможностите за спекулация с цените на тези продукти, коментират от здравното министерство.

Регистърът трябва да бъде готов до края на месец октомври 2012 г. В него ще се съдържа информация за всички медицинските изделия, които могат да бъдат заплащани със средства от НЗОК, МЗ, МТСП, болниците. Това са импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин-витро, за лаборатории и др. Към момента техният брой е 137 хиляди. Списъкът ще се намира на страницата на ИАЛ и ще включва вида на изделието, производителя му, продажната цена, както и стойността, до която се заплаща с публични средства.

Продажната цена ще се обявява от самите производители или вносители. Стойностите, до които изделията ще се плащат с обществени средства, ще се определят по различен начин в зависимост от институцията, която ги финансира. НЗОК например всяка година ще определя групите медицински изделия, които покрива. Стойността, до която ги заплаща, ще се определя на база най-ниската цена в една група с идентични медицински изделия. Конкретните стойности ще се определят от Комисия, назначена от управителя на НЗОК. В нея ще се включват лекари, фармацевти, икономисти и юристи.

МЗ и болниците ще осигуряват медицински изделия чрез провеждането на обществени поръчки. МТСП всяка година ще определя пределните стойности, до които заплаща различните видове медицински изделия отново на база най-ниска цена от дадена идентична група и средствата, с които разполага. Достъп до цените, които са вписани в електронната база ще имат МЗ, НЗОК, МТСП, болниците, които трябва да купуват медицински изделия. По този начин ще се намали възможността за спекулация с цените на тези продукти. В момента едни и същи изделия се продават на различни цени, тъй като няма база данни, която да показва какви са стойностите им.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега