Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Предлагат бургаският "Океанариум" да има 42 аквариума и делфинариум със 700 места

Автор: "PoligrafF", от 30.08.2013 0
В Бургас се проведе обществено обсъждане за изграждането на "Парк Океанариум - воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк Езеро".

В Бургас се проведе обществено обсъждане за изграждането на “Парк Океанариум - воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк Езеро”. Форумът бе организиран от “Уотър Атракшънс Къмпани Плюс” АД – представител на фирмата-инвеститор – “Мостовик”, която има готовност да вложи в проекта 100 млн. лв.

“Желанието ни е този комплекс да стане емблема на Бургас. Имаме опит - в момента приключваме с изпълнението на подобен проект в далечния изток на Русия, във Владивосток”, заяви Павел Сатонкин – изпълнителен директор на “Уотър Атракшънс Къмпани Плюс” АД. Инвеститорът предлага строителството да премине в 4 етапа – най-напред да се изгради аквапарк, после делфинариум, океанариум и опознавателен Център, а накрая хотелска част. Гледани от въздуха, делфинариумът и океанариумът ще приличат по форма на рибата скат. Аквапаркът е замислен като 3 преливащи една в друга зони – първата ще е откъм морето, по-шумна и весела; втора откъм Атанасовско езеро – пригодена само за деца; третата ще е релакс зона за възрастни.

Към аквапарка е планирано да има закрита част за целогодишно ползване. Наоколо ще бъдат разположени спортни игрища, плувен басейн, хранителна и търговска зона. Делфинариумът е замислен със 700 седящи места. Той ще представлява свързани в мрежа басейни, където да се отглеждат делфини и морски котки. Системата ще е затворена и няма да се изхвърля вода в Черно море – всичко ще се пречиства в рамките на комплекса, заяви Павел Сатонкин.   Океанариумът ще съдържа 42 аквариума.

И там пространството е замислено в отделни зони:  

- Български реки и езера

- Морета и океани

- Тропически риби

- Черно море

- Тропическа дъждовна гора.  

Интересен акцент в плана на комплекса е така нареченият Познавателен център. В България и близката част на Европа няма подобно нещо, твърдят инвеститорите. Познавателният център е място, където хората могат по забавен и интересен начин да се запознаят с науката и техниката.   Пространството е зонирано по следния начин:  

- Енергия и движение

- Четирите стихии

- Илюзии

- Експерименти.  

На това място посетителите могат да видят и да участват по безопасен начин в различни демонстрации с механика, химия, твърди предмети, въздух, огън, оптични ефекти. Като последен етап ще бъде построен хотел със 100 стаи. Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години и твърдят, че при определянето на цените ще се водят по българския стандарт.

На обсъждането присъстваха много бургазлии, които активно задаваха въпроси и искаха да се уверят, че всичко ще бъде изпълнено по възможно най-щадящ природата начин. Сред тях беше и архитект Кирил Кирилов, който е проектирал през 80-те години на миналия век бургаски делфинариум, но впоследствие атракцията се изгражда във Варна.  

Снимки от проекта и общественото обсъждане може да намерите тук!

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или