Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Представиха пет визии за развитието на Бургас

Автор: "PoligrafF", от 11.09.2012 0
Пет визии за развитието на Бургас бяха представени по време на общественото обсъждане за бъдещето на града по проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Бургас” , предаде радио „Фокус”.

Пет визии за развитието на Бургас бяха представени по време на общественото обсъждане за бъдещето на града по проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Бургас” , предаде радио „Фокус”.

„Създаването на визия за развитие на един толкова ключов за страната, а и за ЕС град, какъвто е Бургас е доста сложен процес, който премина на няколко етапа”, посочи Снежана Димитрова, ключов експерт „Стратегическо планиране”. При създаването на визията на града се взети предвид освен обществените допитвания и дългосрочните стратегии на ЕС, националните стратегии и планове за развитие, както и общинските планове за развитие и инвестиционният интерес на бизнеса.

Първият вариант на визия е стратегическа визия за града „Черноморски лидер – източна врата на ЕС”. По думите на Димитрова тя е доста амбициозна и произхожда от геостратегическото положение на Бургас. „Това, че тя е ключова точка за връзка със Средния Изток и ключова точка по отношение на комуникацията на ЕС съюз с Турция, както и различните транснационални енергийни проекти, които се планират за минаване през Бургас.

Позиционирането на Бургас като ключов за Черноморския регион град според мен показва и дава шанс на Бургас да поиска и ключово място по отношение на европейските институции. Освен това заявката за Черноморски лидер включва в себе си и модерна градска среда, развит пристанищен комплекс, динамичен, икономически силен търговски и духовен център”, обясни експертът.

Втората визия е „Бургас – иновативен и творчески град”. Тя включва изграждане на инфраструктура за стимулиране на инвестициите в производство, търговия и човешки капитал, способен да поеме предизвикателствата на високотехнологичните производства и информационните технологии. Град, в който потенциалът на хората твори бъдещето им.

Третата визия включва динамиката на развитието на града. Тя се казва „Динамично развиващ се европейски пристанищен град със зелена градска среда и културни традиции”. Включва модернизация на икономическото развитие на града и създаване на условия за различни видове туризъм с развлекателни центрове, достъпни за всички граждани, място за развитие на устойчива и приобщаваща икономика.

Друга визия е „Град на интелигентно развитие”, основано на креативност, устойчивост и технологичност. Град, в който е значим творческият потенциал на хората.

„Бургас – град В ТЕМПОТО” е акроним от съчетанието на думите: Високи Технологии, Енергия, Мениджмънт, Промишленост, Образование, Туризъм, Околна среда. „Трудността да се изведе еднозначно визията за развитието на Бургас идва от това, че Бургас е изключително многопластов, развиващ се град с много ускорено темпо в последните години”, посочи Димитрова.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или