Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Представят традиционни китайски изкуства и занаяти на Охлюва

Представят традиционни китайски изкуства и занаяти на Охлюва

На 1 май (сряда) стартира серия от събития, посветени на китайската култура в Бургас.

На 1 май (сряда) стартира серия от събития, посветени на китайската култура в Бургас. Домакин ще бъде открита сцена "Охлюва" при Културен център "Морско казино", където от 11:00 часа жители и гости на Бургас ще могат да се насладят на китайски театрални представления и интерактивно представяне на различни форми на нематериалното културно наследство на Китай (акцент град Нинбо). 

В програмата ще можем да видим "Изкуството на променящото се изражение на лицето", "Нинбо опера" и "Изкуството на баланса". Част от занаятите, които ще бъдат представени, са дърворезба, бродерия, ръкоделие (плетени, шити, бродирани накити и аксесоари), изработване на фигурки от тесто. Събитията ще завършат с кино прожекции на филмите "Кралят на маймуните" и "Господин Six", които ще започнат точно в 13:00 ч., в зала "Петя Дубарова".

*Подробна информация за гостуващите артисти от гр. Нинбо, Китай:

Джан Шъдзюн е майстор на изкуствата и занаятите и член на Асоциацията на народното изкуство. Професионално се занимава с проучване на техниките на бродерия със златна и сребърна нишка, което е част от проекта за националното нематериалното културно наследство. През последните години нейните творби непрестанно печелят големи награди на конкурси в провинция Джъдзян и извън нея. Част от наградите, с които са удостоени творбите на Джан Шъдзюн, са следните: златен медал на Първото биенале на изкуствата и занаятите на провинция Джъдзян за творбата "Тримата приятели"; специална награда в Третата изложба на изящните изкуства и занаятите в провинция Джъдзян за творбата "Студена красота"; специална награда в Четвъртата изложба на изящните изкуства и занаятите в провинция Джъдзян за творбата "По поречието на реката по време на китайската Задушница"; златен медал в Петата изложба на изящните изкуства и занаятите в провинция Джъдзян за творбата "Чист въздух из цялата Вселена"; творбата "Щастлива среща" е избрана да бъде изложена във ВИП салона за гости на Международното летище Сяошан в Ханджоу по време на срещата на върха на Г-20 в Ханджоу; творбата "Разруха на града" е удостоена със златен медал от Националната асоциация на леката промишленост. Ръководеният от нея проект за избродирване на голяма творба "Обичаите на Нинбо" е удостоен с наградата за народно изкуство на Китай Планинско цвете.

Дядото и бащата на Суън Уънцун в продължение на дълги години са се занимавали с изработката на традиционни фигурки от тесто и той от малък попива от това изкуство. Хората го наричат Творецът на фигурки от тесто. Създадената от него Работилница за изработка на фигурки от тесто, обръщайки внимание на нематериалното културно наследство и бъдещето на младите хора, полага дългогодишни усилия за предаване на традиционните знания и занаяти от поколение на поколение. Понастоящем е член на Китайската асоциация на народното изкуство и подкрепя "Плана нови върхове" за обучение на кадри в областта на визуалните изкуства на провинция Джъдзян. Наследник е на нематериалната култура на град Нинбо и директор на Асоциация на народното изкуство в Цъси.

Циен Хоу'ин е член на Китайската театрална асоциация и актьор в Центъра за изследване и обучение по Нинбо опера в град Нинбо. Театралната визия на Циен Хоу'ин е изчистена и изискана, гласът му е мелодичен и мек, изпълненията му се отличават с изразителност и дълбочина, той пълноценно пресъздава емоциите на героите на сцената и завладява публиката. Печели първо място във втория Национален конкурс по Юе опера за актьори аматьори "Драматичното изкуство на Гу Сидун" и е първи в Топ 10 на актьорите аматьори. Удостоен е със специална награда за глас по време на Деветия фестивал на нематериалното културно наследство на провинция Джъдзян и Изложението на китайската традиционна драма. Освен това има златен медал от Състезанието по цюи на провинция Джъдзян, награда за изпълнение от Първия конкурс по Нинбо опера, награда за най-добър герой от Фетсивала на изкуството на Нинбо операта в град Нинбо, златен медал от Състезанието "Театрални акценти" и др.

Мяо Суцин е родена през 1982 година в град Ханджоу и от малка изучава различни техники на ръкоделие. Понастоящем е заместник-секретар на Асоциацията по изкуствата и занаятите в Нинбо. Основател е на Професионалния комитет по ръкоделие и създател на марката Циенсу. Освен това е учител по бродерия в Сяншан и Нинхай и преподавател в Музея на народното изкуство към Китайска академия на изкуствата.

Чън Лун е роден през 1980 година. Член е на Асоциацията за изкуствата и занаятите в Нинбо. Чиракува при Чън Гайхун и от него усвоява традиционните техники на дърворезбата със злато и лак на Нинбо и тънкостите в изработката на статуи на Буда.

Ниу Сяолун владее различни видове изкуства и техники, сред които се открояват изкуството на променящото се изражение, красотата на баланса, изкуството на магията и борбата с дървени кукли. През 2010 година е гост-изпълнител по време на Световното изложение в Шанхай. През 2014 година участва в телевизионните шоута "Мечтата на Китай" и "Китай търси талант". През 2016 година дава ексклузивно интервю и е гост-изпълнител в годишното предаване на CCTV3, представящо актьорския елит. През 2017 година е гост-изпълнител, представящ китайската култура, в американското телевизионното шоу "Солт Лейк Сити търси талант". През 2017 г. печели интернет гласуването за Топ 10 стартъпи на провинция Джъдзян. През 2018 г. създава трупа, която проучва и представя фолклорните традиции и обичаи на китайската сватба.

Събитията се организират от Китайски културен център - София по повод 70-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега