Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Предстои закриването на фонд "Тютюн"

Предстои закриването на фонд "Тютюн"

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. С предвидените в него промени се закрива фонд „Тютюн”, осъществяващ държавното подпомагане в сектора, и се отменят разпоредбите, свързани с разпределение на квоти за производство и регулацията на изкупните цени на тютюна, както и безвъзмездното предоставяне на семена на тютюнопроизводителите.

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. С предвидените в него промени се закрива фонд „Тютюн”, осъществяващ държавното подпомагане в сектора, и се отменят разпоредбите, свързани с разпределение на квоти за производство и регулацията на изкупните цени на тютюна,  както и безвъзмездното предоставяне на семена на тютюнопроизводителите.

За бъдещото подпомагане на тютюнопроизводителите се предлага да се прилага общият режим за земеделските производители, съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители, т. е. те ще подлежат на вписване в регистъра по чл. 7 от този закон. Документът предвижда също отмяна на редица разпоредби, свързани с договорните отношения при изкупуването на тютюна с цел привеждане на пазарна основа на сектора.

Другите съществени промени в законопроекта са свързани с прилагането от България като държава-членка на ЕС на ефективна политика на мониторинг, регулиране и контрол върху съдържанието и емисиите на тютюна и тютюневите изделия. Предвижда се Институтът по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) да осъществява дейности, включващи изследвания и анализи на тютюневите изделия за установяване съдържанието на вредни вещества и съставки, както и оценка на предоставяната от производители и вносители информация относно съставките на тютюневите изделия.

С оглед прилагането в практиката на уеднаквените хармонизирани стандарти за докладване съставките на тютюневите изделия, се налагат предприетите законодателни мерки за регламентиране на формата, задълженията и отговорностите на субектите, както и сроковете за подаване на изискуемата информация. Държавното регулиране на производството, изкупуването и търговията с тютюн до края на 2006 г. се осъществява чрез използването на целия инструментариум, предвиден в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

С влизането на България в ЕС действащата законова уредба се запазва с оглед предвидената в Договора за присъединяване възможност помощи, установени в държавата-членка преди датата на присъединяването и все още приложими след нея, да продължат да се прилагат като съществуваща помощ до края на третата година от присъединяването. Срокът за държавно подпомагане на сектора чрез тези схеми изтече на 31 декември 2009 г. и след тази дата всяка помощ, насочена към тютюнопроизводителите в България, се счита за „нова помощ”.

През тригодишния период, в който продължи държавното подпомагане на тютюнопроизводителите в България, е приет Регламент (ЕО) №1234/2007 за установяване на обща организация на селскостопанските пазари и относно специфични разпоредби за някои земеделски продукти. Той налага на България като държава-членка на ЕС пълното премахване на регулирането в сектора, в т. ч. и отпадането на такива негови елементи като квоти за производство и субсидиране, и ориентирането му към функциониране на пазарна основа.

Целта е да се запази подпомагането единствено в контекста на политиката на ЕС за развитие на селските райони, където са и пренасочени финансовите средства.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега