Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проучване: 67% от българите подкрепят удължаването на извънредните мерки

Проучване: 67% от българите подкрепят удължаването на извънредните мерки

Малко над една трета от анкетираните смятат, че мерките могат да са и по-строги.

73% от българите одобряват  въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус, докато 19% са на противоположното мнение. Това показва проучване на "Тренд", финансирано от в-к "24 часа". Изследването е осъществено в периода 1-5 април, посредством интервюта по телефона и онлайн. Участвали са общо 1005 пълнолетни българи.

63% от тях смятат, че Националния оперативен щаб се справя с работата си. 18% обаче са на мнение, че структурата не успява да се справи с кризата. Правителството пък получава 53 на сто от подкрепата на анкетираните. 33% са тези, които не одобряват действията на Министерски съвет.

Рейтингът на началника на Оперативния щаб - ген. Мутафчийски е по-нисък, в сравнение с предходното проучване, осъществено от "Галъп" през март. Докато тогава той се ползваше с одобрението на 89 на сто от анкетираните, сега подкрепата към него е 66%.

Премиерът Бойко Борисов, който получи 73% от подкрепата в допитването на "Галъп", сега има одобрението на 53 на сто от анкетираните. 35% от участниците в проучването са дали отрицателна оценка на министър-председателя.

От всички лидери, включени в анкетата, най-ниска е подкрепата за Корнелия Нинова от БСП, която се радва на одобрението на едва 17% от участниците в допитването. 51% дават на лидера на левицата отрицателна оценка.

Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че за тях европейските държави са закъснели с предприемането на конкретни мерки.

По отношение на мерките в България, то 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки. 67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Темата с вируса породи много конспирации, някои от които бяха тествани в изследването. Малко над половината от българите (53%) посочват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“.

Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението „коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип“, то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега