Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пускат специално приложение за здравословното състояние на българите

Пускат специално приложение за здравословното състояние на българите

Създаден е и централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. Предвидени са много интеграции с личните лекари, общините, МВР, Пожарната, за да може веднъж въведена информация да се използва от всяка една структура.

Изработено е специално приложение, което позволява всеки гражданин да се информира за текущото си здравословно състояние. Създаден е и централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. Предвидени са много интеграции с личните лекари, общините, МВР, Пожарната, за да може веднъж въведена информация да се използва от всяка една структура.

Това съобщиха на брифинг в МС от "Информационно обслужване". В брифинга участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

"Това е приложение, което всеки гражданин може да свали доброволно, така че да споделя своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар, за да знаят те какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи. Даването на данни е изцяло на доброволен принцип", обясни един от авторите на приложението - Пламен Цеков.

Регистърът има две части - едната е с информация от официалните институции, а другата - с информация от мобилните приложения, т.е. от самите пациенти. Ако някой гражданин посочи, че има някакви симптоми, данните ще отиват при личния лекар и той ще може да реагира.

Освен това, мобилното приложение ще спомогне и за събирането на статистически данни, както и за идентифицирането на лица, които са прекарали "на крак" коронавируса, уточни проф. Мутафчийски.

Самата апликация ще носи името "Virus Safe" и вече е пусната за одобрение от Google и Apple. Очаква се да бъде пусната за свободно сваляне в понеделник. Когато потребителят го инсталира, ще получи SMS с валидиращ код, за да се идентифицира чрез телефонния си номер. При първо стартиране на апликацията, потребителят ще трябва да попълни въпросник. Всеки ще може да посочи дали желае да позволи системата да има достъп до локацията на мобилното му устройство.

На въпрос на БНТ дали може се въвеждат няколко ЕГН-та от един номер, създателите на приложението обясниха, че може да бъде регистриран само един телефонен номер, но от него да бъдат изпращани данни за различни ЕГН-та, например на всички членове на едно семейство, като системата ще отчита промяната на ЕГН.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега