Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РИОСВ-Бургас: Видите ли мъртва или бедстваща птица - сигнализирайте!

РИОСВ-Бургас: Видите ли мъртва или бедстваща птица - сигнализирайте!

Зачестяват подадените в РИОСВ-Бургас сигнали за пострадали птици. Изтощен бял ангъч беше намерен днес на северния бургаски плаж. Птицата е настанена във волиерата в Природозащитен център „Пода“.

Видите ли мъртва или бедстваща птица - сигнализирайте, призовават от РИОСВ-Бургас. Зачестяват подадените в инспекцията сигнали за пострадали птици. Изтощен бял ангъч беше намерен днес на северния бургаски плаж. Птицата е настанена във волиерата в Природозащитен център „Пода“.

Бял щъркел с наранено крило, намерен в района на 5-ти километър, беше изпратен вчера за лечение и възстановяване в Спасителния център в Стара Загора. Прострелян голям корморан беше открит днес край Сарафово. Видът  е широкоразпространен, но въпреки това, Законът за биологичното разнообразие забранява улавянето или убиването на птици, естествено срещащи се  в диво състояние с каквито и да е уреди, средства и методи.

През последната седмица са намерени мъртви млад розов пеликан и горска ушата сова, вероятно ударена от автомобил. Совата е предадена на Природонаучния музей в Бургас за попълване на колекцията. През декември в РИОСВ-Бургас постъпи информация за осем ранени и пет мъртви защитени птици от видовете белоглав лешояд, скален орел, обикновен мишелов, бял ангъч. Ранените екземпляри бяха настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, а мъртвите лешояди бяха изпратени в същия център за аутопсия и установяване причината за смъртта.

По данни на Сдружение „Зелени Балкани“, работещи по проект „Завръщането на лешоядите в България”, причина за загубата на птиците е електропроводно трасе в близост до адаптационната волиера край Котел. Своевременно бяха предприети мерки от страна на „EVN България“  за изолиране на четири бетонни стълба по трасето, където са открити телата на птиците. Предстои изолаторите да бъдат допълнително удължени, за да ограничат риска за големи птици като белоглавите лешояди. 

Поради ниските температури и замръзването на водоемите се очаква сигналите за бедстващи птици да се увеличават. Лице, което е намерило ранен или мъртъв екземпляр, е длъжно да уведоми за това най-близката РИОСВ или държавно лесничейство. Зеленият телефон за сигнали на РИОСВ-Бургас е 056 813 212.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега