Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Русинова: В Бургас ще бъдат разкрити 5 нови социални услуги

Русинова: В Бургас ще бъдат разкрити 5 нови социални услуги

Предстои изграждането на Център за обществена подкрепа, Дневен център за подкрепа на деца с увреждания, Дневен център за деца с тежки множествени увреждания, Преходно и Наблюдавано жилище.

В община Бургас ще бъдат разкрити 5 нови социални услуги, които ще обслужват деца в риск или с нужда от специализирана помощ. Това съобщи в Бургас заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Предстои изграждането на Център за обществена подкрепа, Дневен център за подкрепа на деца с увреждания, Дневен център за деца с тежки множествени увреждания, Преходно и Наблюдавано жилище. В момента в Бургас функционира Дом за медико-социални грижи за деца с капацитет около 100 деца. Те ще бъдат изведени и настанени поетапно в новите услуги.

"Затварянето на домовете не означава, че няма грижа за децата. Целта на правителството е, мобилизирайки европейски средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и Оперативна програма "Региони в растеж", да създадем изцяло нови модерни интегрирани услуги", заяви зам.-министър Русинова.

Тя уточни, че част от услугите в здравеопазването ще бъдат запазени до голяма степен, но с децата и с родителите им трябва да работят социални работници. Зам.-министърът припомни, че през 2009 г. при старта на деинституционализацията на грижите за деца в домовете са били настанени над 7000 деца. Десет години по-късно около 4000 от тези деца са в приемни семейства или са настанени в Центрове за настаняване от семеен тип.

"Децата нямат вина, че са останали без родители. Ние като общество трябва да ги подкрепим, но трябва да намерим подкрепата не само на държавата, общината, неправителствените организации, но и на цялото общество", подчерта Русинова. Тя припомни, че основната цел на кампанията "Мисията е възможна", която стартира през октомври 2018 г., е именно да се опита да промени негативното обществено мнение към децата от социалните услуги.

Зам.-министър Зорница Русинова и кметът на Община Бургас Димитър Николов посетиха Център за деца и юноши с увреждания, където се срещна с майки на деца с увреждания. Майките са част от сдружение "Равен старт 2009". В центъра се полагат грижи за 30 деца с увреждания, 10 от които са с тежки увреждания. По време на срещата бяха обсъдени различните възможности за кандидатстване по процедури на ОПРЧР, трудностите при откриването и заплащането на специалисти, които да работят в Центъра, развитието на новата услуга "Заместващата грижа" и съвместяването на различен вид дейности между две социални услуги в Бургас.

"Темата за хората с увреждания беше особено чувствителна миналата година. Всички ние като политици и местна власт дължим много на хората с увреждания", обърна се към майките зам.-министър Зорница Русинова. Според нея едно от големите предизвикателства е да се борим със стигматизацията в обществото към хората с увреждания. Тя увери, че има гъвкави възможности за развиване на мобилни услуги и комбиниране на дейности.

Преди срещата с майките на деца с увреждания зам.-министър Русинова и кметът на Бургас Димитър Николова откриха Информационен ден по процедурата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 2". Русинова уточни, че се очаква тази интегрирана здравно-социална услуга да обхване над 17 000 души на територията на цялата страна. Кметът Димитър Николов допълни, че възрастните и хората с увреждания в Област Бургас, които ще бъдат обхванати от "Патронажната грижа", се очаква да бъдат около 800 души.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега