Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

СЗО публикува 10-те най-големи заплахи за здравето на човечеството

СЗО публикува 10-те най-големи заплахи за здравето на човечеството

Какво заплашва оцеляването ни през 2019-а година.

Световната здравна организация публикува 10-те най-големи заплахи за здравето на човечеството през 2019-а година. Сред тях намират място климатичните промени, пропускането на ваксинации, ХИВ. За да се справи с тях, СЗО инициира нов 5-годишен стратегически план. Той трябва да спомогне за борбата срещу следните 10 заплахи:

1. Замърсяването на въздуха и промяната в климата

Девет от десет души по света дишат замърсен въздух. Микроскопичните замърсители атакуват белите дробове, сърдечно-съдовата система и мозъка. Всяка година това причинява преждевременната смърт на 7 млн. души. Поради тази причина, СЗО класифицира замърсяването на атмосферния въздух като заплаха №1.

2. Хронични заболявания

Заболявания като диабет, рак, сърдечно-съдови увреждания са отговорни за около 70% от случаите на смърт. Това прави 42 млн. души, сред които 15 млн. си отиват преждевременно, на възраст между 30 и 69 години. Експертите смятат, че ръстът в случаите се дължи на определени рискови фактори като тютюнопушене, липса на физическа активност, консумация на алкохол, неправилно хранене и замърсяване на въздуха.

3. Грипна пандемия

Според СЗО предстои нова вълна на инфлуенца. Кога ще ни удари тя и с каква сила, все още не може да се прогнозира.

4. Рискова среда и условия за живот

Над 1,6 млрд. души или 22% от населението на Земята живеят в региони, засегнати от продължителни военни конфликти, суша, глад. В комбинация с лошо развита инфраструктура на здравеопазването, това поставя в най-висок риск за оцеляване близо четвърт от населението.

5. Резистентност на бактериите, паразититие, вирусите и гъбичките

Антибиотиците и противовирусните препарати са едно от най-великите открития на медицината. Да, но времето им изтича. Патогените не спират да еволюират и да се адаптират, придобивайки устойчивост към съвременните препарати за борба с тях. Неефективността на препаратите срещу туберкулоза, например, причинява смъртта на 1,6 млн. души всяка година.

6. Ебола и други подобни патогени

Само през 2018-а Конго претърпя две епидемии от ебола, като и двете засегнаха градове с население над 1 млн. души. Един от тях се намираше в активна военна зона. Липсата на конфликти и рискови фактори изобщо не е застраховка. Въпреки всички усилия за ограничаване на разпространението на патогена, овладяването му остава изключително трудно.

7. Слабо развито здравеопазване

Елементарните здравни грижи са нещо, което Западът познава добре. Първичното здравеопазване обаче все още не е добре развито в много изоставащи страни, където няма достатъчно здравни заведения и специалисти, а самото население не е добре запознато с рисковете за собственото си здраве.

8. Отказът от ваксинация

Отказът на родителите да ваксинират децата си обръща прогреса, който медицината е направила през последните векове, посочват от СЗО. Смятани за изчезнали заболявания като варицелата отбелязаха 30% ръст на регистрираните случаи, включително в развити страни.

9. Денга

Денга е пренасяна от комарите инфекция, която причинява симптоми, сходни на тези на грипа. Смъртността обаче стига до 20%. В риск от разпространението на опасната треска се намират 2/5 от населението на Земята.

10. ХИВ

Вирусът на ХИВ остава една от най-големите заплахи за оцеляването на човечеството. Прогресът в борбата с него е неоспорим. В днешно време успешно овладяваме атаките му, но така и не можем да спрем разпространението му. От началото на епидемията до момента сме загубили 35 млн. живота, което представлява близо половината от всички регистрирани случаи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега