Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Светило в детската ортопедия извърши сложна операция в МБАЛ "Дева Мария"

Автор: "PoligrafF", от 01.09.2015 3
Методичният ръководител на Ортопедично отделение в МБАЛ "Дева Мария" - Акад. проф. д-р Борислав Владимиров извърши успешна операция в бургаското здравно заведение. В последния ден на месец август специалистът приложи оперативна интервенция на луксация на тазобедрена става на дете на 1 година и 8 месеца. Операцията продължи 3 часа.

Методичният ръководител на Ортопедично отделение в МБАЛ “Дева Мария” - Акад. проф. д-р Борислав Владимиров извърши успешна операция в бургаското здравно заведение. В последния ден на месец август специалистът приложи оперативна интервенция на луксация на тазобедрена става на дете на 1 година и 8 месеца. Операцията продължи 3 часа.

Дисплазията е недоразвитие на тазобедрената става. Луксацията е най-тежката степен на дисплазията. Лечението на това състояние е много трудно, много травматично, с големи рискове за развитието на ставата. Операцията представлява много сложна процедура по наместване на ставата.

Луксация на тазобедрената става може да се установи при ехография на новороденото първите месеци след раждането. При определяне риска от луксация се препоръчва профилактика на състоянието. Поставянето на профилактични гащи, още при установяване на проблема, може да предотврати това. Профилактиката е много по-проста, отколкото лечението.

При всяка такава висока степен на луксация, родителите трябва да има готовност за общо три операции. Първата операция е за наместване на ставата. Веднага след това се проследява задържането й.

Предстоят още две операции. Втората е за центриране на главата на бедрената кост. Последната - трета операция е за оформяне покрива на ставата. Периодът между трите операции  е според случая – центрирането може да се наложи до 4-5 месеца, а последната операция може да се наложи до 17 години след това. Престъпен пропуск тук е повиването на детето.

“Майката с голямо достойнство ми обясняваше как го е повивала. В България се правят в семейства с по-упорити традиции – баби се налагат на снахите и повиват бебетата. А това е забранено в Европа от около 1960 година. По този начин се намалява, почти изчезва този проблем“, коментира акад. проф. д-р Борислав Владимиров.

„Тези операции се правят в една до две годишна възраст и то на запуснати случаи. Защото децата започнаха да се отглеждат по правилен начин. Такива операции за цяла България се правят 2-3 в годината. За 5 години, откакто съм тук, това е втората луксация, която намествам оперативно в Бургас“, сподели Акад. проф. д-р Борислав Владимиров.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или