Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Световната банка препоръча България да намали ДДС за лекарствата

Автор: "PoligrafF", от 24.08.2015 0
Данъкът Добавена стойност върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали - това е една от препоръките на Световната банка, посочена в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас.

Данъкът Добавена стойност върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали - това е една от препоръките на Световната банка, посочена в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас, пише в-к “Сега”. Документът е част от споразумението между банката и страната ни за предоставяне на консултантски услуги.

Според доклада, ДДС-то не е единственият проблем в сферата на лекарствата и лечението. Специалистите от Световната банка смятат, че пациентите у нас плащат твърде много за медикаменти, а системата за заплащането им от здравната каса не е ефективна.

В същото време, България е една от малкото държави в Европейския съюз, които не прилагат дифернцирана ставка. По-нисък е данъкът единствено за туризма. Там ДДС-то е 9%, но дори и това е “съществено по-високо в сравнение със ставката, прилагана за лекарства в някои страни”, посочват от Световната банка.

В Обединеното кралство, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко. У нас данъкът трябва да достигне равнището на други страни от Централна и Източна Европа.

От здравното министерство не коментираха тази част от доклада. Предложения за диференциран ДДС върху лекарствата у нас са правили редица опозиционни партии, включително Синята коалиция през 2009 г. и Лъчезар Иванов от ГЕРБ по времето на тройната коалиция. Всички управляващи обаче отхвърлят подобни текстове.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или