Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Светът отбелязва Международния ден на морските фарове

Светът отбелязва Международния ден на морските фарове

Любопитният празник идва от Шотландия, където стартират инициативата в началото на 90-те години на ХХ век. Малко по-малко традицията обхваща над 50 страни по света.

На 18-и август светът отбелязва Международния ден на морските фарове. Любопитният празник идва от Шотландия, където стартират инициативата в началото на 90-те години на ХХ век. Малко по-малко традицията обхваща над 50 страни по света. Идеята на празника е да популяризира значението и мисията на морските фарове, да разкаже историята им и да събуди интереса на публиката към морския транспорт.

Хората са пътували по вода още от древни времена, когато човекът се е научил как да строи салове и примитивни лодки. Макар технологиите днес да правят фаровете ненужни за безопасността на морския транспорт, те продължават да привличат туристическия интерес. Към момента, работещите съоражения са около 1 500, най-вече с декоративна функция.

У нас, най-старият фар е този на Шабла. Кулата му е висока 32 метра, а историята му ни връща още през Римската епоха, когато съоражението за първи път се е появило на този бряг. Неотдавна пък Царево се сдоби с декоративен фар-скулптура, който изобразява тракийска девойка-реплика на фигурите от Свещарската могила.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега