Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Специална комисия ще интегрира пациенти с ТЕЛК на пазара на труда

Автор: "PoligrafF", от 29.01.2016 2
Специална комисия ще търси начини да интегрира пациенти с ТЕЛК на пазара на труда. Това е част от новата визия на социалното министерство за преструктуриране на системата на ТЕЛК в частта – социална и трудова интеграция.

Специална комисия ще търси начини да интегрира пациенти с ТЕЛК на пазара на труда. Това е част от новата визия на социалното министерство за преструктуриране на системата на ТЕЛК в частта – социална и трудова интеграция.

Комисията за експертиза на работоспособността ще разглежда всеки един случай поотделно. В нея ще бъдат включени представители на НОИ, АЗ, АСП, лекари и експерти по трудова медицина. Целта е да се направи ясна оценка на възможностите всеки човек с увреждане да остане активен и да има достъп до пазара на труда, според дейността, която може да бъде извършвана от него, независимо от увреждането, обясни министър Ивайло Калфин.

„Ние предлагаме изцяло нов подход и отношение на държавата към хората с увреждания в работоспособна възраст. На всеки човек с увреждане в трудоспособна възраст ще бъде изготвена индивидуална комплексна здравна, трудова и социална оценка на възможностите да се адаптира към новата ситуация в неговия живот. Държавата, чрез различните свои компетентни служби, ще му съдейства активно да се върне на пазара на труда“, обясни Калфин. 

”Вариантите са различни – или ще се търси трудоустрояване при работодателя, при който човекът е бил на работа преди събитието, или ще се търси преквалификацията му или директно - чрез Агенцията по заетостта и бюрата по труда ще се търси възможност за неговата трудова реализация”, допълни социалният министър.

По отношение на обезщетенията и пенсиите за инвалидност, Ивайло Калфин увери, че държавата няма да остави хората в нужда без средства. Тези, на които бъде намерена работа, ще бъдат стимулирани да работят, получавайки и заплата, и пенсията от НОИ. В периода, докато се намери работа за човека с увреждане в трудоспособна възраст, ще бъде предвидено обезщетение от НОИ. Той ще има право и на всички полагащи му се социални придобивки, предвидени за безработните в страната. 

„С това представяне започваме публична дискусия.  Преди да формираме финално решение, ние ще вземем предвид гледните точки на всички заинтересовани страни. Целта е да  изпипаме детайлите, така че да се повиши интеграцията на хора с увреждания, както и да се преразпредели остатъчен бюджет към онези, които не могат да работят и са в най-голяма нужда“, категоричен беше министърът. 

Оттук нататък предстои широка публична дискусия по всеки един от елементите на предложението. За да заработи Комисията за експертизата на работоспособността, трябва експертите в МТСП да изработят подробна методика за функционирането на всеки един от елементите в предложението. Предвижда се и адаптиране според изготвяните промени и на съществуващото законодателство.

Плановете на министър Калфин са свързани с внасяне на готовото предложение за разглеждане от Народното събрание преди лятната ваканция на Парламента.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или