Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Станишев: Европа не може да излезе от кризата само чрез ограничения

Станишев: Европа не може да излезе от кризата само чрез ограничения

Европа не може да бъде изведенa от кризата чрез политиката, която десните налагат повече от две години и която се свежда само до ограничаване, включително и на социалния характер на ЕС.

Европа не може да бъде изведенa от кризата чрез политиката, която десните налагат повече от две години и която се свежда само до ограничаване, включително и на социалния характер на ЕС. Без конкретен план за инвестиции и мерки срещу безработицата, дори най- стриктната финансова дисциплина няма да изведе Европа от кризата. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция ден след завръщането си от Брюксел.

Станишев беше в европейската столица, за да ръководи координираща среща на министър-председателите на партиите - членки на ПЕС преди заседанието на Европейския съвет. Президентът на европейските социалисти изтъкна, че ПЕС е разработила конкретен план срещу младежката безработица, която е много тежък проблем.

Станишев напомни, че близо 6 милиона млади хора са без работа, като в България младежката безработица е над 26%. ПЕС предлага 10 милиарда евро да бъдат насочени за справяне с проблема. Станишев отбеляза, че благодарение на последователните усилия и двугодишния натиск на европейските социалисти идеята се приема добре в Брюксел. На следващо място ПЕС предлага да се въведе данък върху финансовите транзакции, който ще носи на ЕС по 200 милиарда евро на година.

Станишев обясни, че този данък няма да засегне интересите на българските граждани, защото е насочен към спекулациите на борсовите пазари на едро. Европейските социалисти предлагат да се обърне внимание и на неизползваните средства от еврофондовете, които са над 70% от планираните за този финансов период. ПЕС предлага да се облекчат процедурите за ползване на средствата и да бъде намалено съфинансирането. Сергей Станишев изрази категоричната позиция на БСП срещу заявките на Симеон Дянков да използва Сребърния фонд.

Според лидера на БСП предложението на Дянков се свежда до това да се потрошат и останалите средства, след като ГЕРБ изхарчиха резерва и в момента той е спаднал до минимум. Станишев отбеляза, че по време на неговото правителство е имало натиск, включително отвън, средствата от Сребърния фонд да се ползват по различен начин. Този подход обаче според лидера на БСП е безотговорен и много рискован – възможно е тези пари не да натрупат лихва, а да „изгори” главницата и пенсионната система да се изправи пред сериозно изпитание. „Искам си пенсията”, възмути се секретарят на НС на БСП Антон Кутев. 

Познавайки обичайните методи, с които Бойко Борисов реагира на кризисните ситуации, Кутев предупреди, че проблемът с младежката безработица няма да се реши с арести на млади хора. БСП се обяви срещу приватизацията на дялове от БЕХ. Станишев изрази опасенията си, че се върви към приватизация на много ниски цени - по примера на Булгартабак и каквито са намеренията за Товарни превози на БДЖ. Според лидера на БСП подобна приватизация има негативни стратегически последици за България.

Той напомни, че БЕХ, както и БДЖ са в забранителния за приватизация списък. Според социалистите правителството системно ограбва държавните предприятия, като техни средства се конфискуват от държавата, за да се кърпят дупки в бюджета.

По повод изслушването във вътрешната комисия на представители на МВР, Станишев коментира, че от изявите на вътрешния министър става ясно, че няма намерения де се промени политиката в сектора за сигурност. Според лидера на БСП сме свидетели само на козметични мерки, които да притъпят общественото внимание.

„Не виждам основание да участваме в такъв театър”, каза още Станишев по повод инициативата на ГЕРБ да създадат парламентарна комисия заради полицейското насилие. Според него тази комисия ще е само за отбиване на номер от страна на мнозинството.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега