Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Стефан Константинов: Исканията на социалните партньори са разумни

Автор: "PoligrafF", от 05.11.2010 0
Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов приветства предложението на КНСБ, КТ „Подкрепа", БЛС и БАПЗГ на консенсус за развитието на здравеопазването в България и се ангажира с инициирането на обществен и политически дебат в най-скоро време.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов приветства предложението на КНСБ, КТ „Подкрепа”, БЛС и БАПЗГ на консенсус за развитието на здравеопазването в България и се ангажира с инициирането на обществен и политически дебат в най-скоро време.

Исканията, които днес социалните партньори са декларирали са разумни и това ми дава надежда да смятам, че може бързо да постигнем съгласие, каза той, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Регулацията на медицинските дейности задължително трябва да се съгласува и контролира с БЛС. В тази връзка призовавам съсловните организации да започнат и преговорите по изготвянето на нов НРД, заяви министърът.    

Няма пречки срокът на действие на НРД да бъде намален на 1 година. Това е и мое желание, то се налага от промените, които текат в системата, каза още министърът. Той обаче смята, че трябва да започне и преразглеждане на действащата методология на НЗОК за разпределение на средствата за болнична помощ през 2010 г., тъй като в момента постъпват доста сигнали за наличие на субективизъм при разпределянето на средствата към отделните лечебни заведения. Управлението на НЗОК и в момента се извършва на трипартиден принцип, но няма пречки квотата на здравноосигурените лица да бъде увеличена, смята още здравният министър.

Според него промени в механизма за заплащане на лекарския труд и в остойностяването на медицинските дейности са нужни, а социалните партньори безспорно имат място при изготвянето им. В момента клиничните пътеки се остойностяват от звено в МФ. Резултатите се съгласуват с Консултативен съвет, в който влизат представители на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и на пациентите. Към момента в МЗ няма постъпила информация, че се предвижда намаление с 30% на цените на КП, а и няма логика това да се случи при наличие на по-голям проектобюджет на НЗОК за 2011 г.

 

Източник: ИА “КРОСС

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или