Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Столични общинари предлагат промени в Закона за паметниците на културата

Столични общинари предлагат промени в Закона за паметниците на културата

Измененията са в защита на архитектурните монументи.

Столични общинари предлагат промени в Закона за паметниците на културата, които да гарантират защита на архитектурните монументи, особено на тези, които са изоставени от собствениците си по една или друга причина.

Едно от основните изменения е въвеждането на данък върху имота за стопаните, които не се грижат за имота си. В момента те са освободени от налог. Промените обаче предвиждат те да плащат такъв, ако сградата не е в добро състояние.

Проектът за измененията е изготвен от работна група в Столична община. Той бе представен от зам.-кмета Тодор Чобанов в ефира на NOVA. Пред телевизионните камери той поясни, че предложенията са изпратени за обсъждане в националното сдружение на общините.

Състоянието на сградите - архитектурни паметници в цялата страна е в рисковия спектър. Една от причините за това е, че много от тях имат по повече от един собственик, а липсата на консенсус между имената, фигуриращи в нотариалния акт, обикновено е за сметката на имота.

Припомняме Ви, че в Бургас казусът също е на дневен ред. Миналата година Общински съвет позволи на администрацията да ремонтира някои от сградите в риск, разположени в историческото ядро на града и най-вече по ул. "Богориди", за своя сметка. Идеята е Общината да си търси парите от собствениците след като сградите са вече укрепени и ремонтирани.

Сега тази мярка може да бъде уредена в националното законодателство. Столичните общинари предлагат администрацията да прави ремонт на стари сгради в риск и, ако собственикът откаже или проточи заплащането за поправките, имотът да се ипотекира. По този начин администрацията ще си получи обратно инвестираните средства, а собствениците ще бъдат принудени или да плащат ипотеката, или банката ще си търси правата.

"Не е справедливо обществото да плаща за това, че Общината ще бъде принудена да извърши ремонт, за да спаси дадена сграда. Справедливо е тази тежест да падне върху собственика, който има задължението да бъде добър стопанин, а това важи особено когато този обект е значим и за културното наследство", заяви Чобанов и уточни, че не става дума за конфискация на сгради, а за регулиране на начина, по който общините ще си получават обратно парите.

„Не става дума за конфискация, не става дума за собственост на Общината, а става дума да не плаща обществото за нечия небрежност и безотговорност. Тази ипотека ще тежи на собственика, а не на обществото”, заяви зам.-кметът.

„Сега Законът казва, че за да пристъпим към действие и да наложим ипотека, чрез която да се изплати ремонтът, единственият начин е най-малко три пъти да сме глобили вече собственикът, а всяка от тези глоби означава едно дългогодишно дело, което поставя сградата на допълнителен риск. За съжаление, въпреки че проблемът често е очевиден, съдът много често уважава мотивите на собствениците. Така че ние трябва да намерим механизъм, който да ни позволява бързо и лесно да провеждаме тази процедура”, обясни той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега