Топлата зима прогони от бургаските водоеми 100 000 зимуващи птици

Автор: "PoligrafF", от 20.01.2012 0
100 000 по-малко птици зимуват във водите на бургаските езера, вътрешните водоеми в региона и южното ни Черноморие, в сравнение с миналата година. Това показват резултатите от проведеното среднозимно броене на зимуващите в региона водолюбиви птици в периода 13-15 януари.

100 000 по-малко птици зимуват във водите на бургаските езера, вътрешните водоеми в региона и южното ни Черноморие, в сравнение с миналата година. Това показват резултатите от проведеното среднозимно броене на зимуващите в региона водолюбиви птици в периода 13-15 януари.

Близо 70 000 екземпляра от различни видове регистрираха експерти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците, сдружение „Зелени Балкани” и Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас. През миналата година водоемите хранеха 172 000 водолюбиви птици.

Традиционно най-предпочитани от зимуващите пернати в региона са езерото Вая и язовир Мандра. В Бургаското езеро най-големи са численостите на кафявоглавата потапница и клопача, както и на нощуващите в тръстиките на езерото 10 000 малки корморана. В Бургаското езеро бяха видени  61 тръноопашати потапници. Птиците от този вид намаляват в цял свят.

Всяка зима, обаче, до няколко стотин екземпляра  са гости на езерото Вая. Най-масовият вид в язовир Мандра е белочелата водна кокошка, по –известна като лиска. 17 000 екземпляра се хранят във водите на водоема. Пак там са наблюдавани 25 тундрови лебеда, които са редки гости в нашата страна. Най-малко птици тази година има в Атанасовско езеро – едва 4 500 екземпляра от различни видове.

Необичаен представител за нашата природа през зимата е наблюдаван в свръх соления водоем. Това е малката бяла чапла. Видът се среща в страната ни само през пролетта и лятото. Всяка есен отлита на юг, където преживява зимата при по-благоприятни климатични условия. За разлика от миналата година, когато езерата на Бургас бяха избрани за места за нощувка на близо 200 000 гъски, тази година бяха отчетени едва  1 500 екземпляра.

Основна причина за  установените по-ниски числености на зимните гости в Бургаските езера, е че зимата е много по-топла от обикновено. Това  е причината птиците да се задържат на север от нашата страна, където условията са благоприятни за тяхното презимуване – няма замръзнали водоеми и те могат да намират необходимата им храна.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или