Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Факултетите във ВУЗ-те ще се оценяват по рейтингова система, гласи проект

Факултетите във ВУЗ-те ще се оценяват по рейтингова система, гласи проект

Повече участие на студентите в управлението на висшите училища и разделение на академичните от финансово-стопанските дейности са част от предвижданите идеи, които ще залегнат в предложенията за промени в Закона за висшето образование.

Повече участие на студентите в управлението на висшите училища и разделение на академичните от финансово-стопанските дейности са част от предвижданите идеи, които ще залегнат в предложенията за промени в Закона за висшето образование. Това каза вицепремиерът Симеон Дянков на дискусия със студентите от Университета за национално и световно стопанство, посветена на ролята на младите в управлението. Студентското представителство в управлението на университетите да бъде увеличено от 15 на 30 на сто, предвижда проектът, подготвян от МОМН.

Концепцията на реформата във висшето образование ще включва още повишаване на мобилността на студентите, създаване на кариерни центрове за ранна професионална ориентация и система за определяне на качеството на обучение във висшите училища. До седмица ще бъде представен проект на рейтингова система за оценка на факултети и направления във висшите училища в България, каза министър Симеон Дянков. Според него, тази система е много важен фактор за определяне на качеството на висшето образование и то трябва да бъде обвързано с финансирането от страна на държавата.

Вицепремиерът беше категоричен, че субсидията от държавата трябва да следва студента и за да се случи това, е необходима добра система за оценка на качеството. „В България има прекалено много университети и ако има добра методология за оценка, ще можем да кажем, че ще даваме пари само за качествено образование, а не според броя на студентите”, подчерта Симеон Дянков. Според него, добра рейтингова система за оценка би имала дисциплиниращ и мобилизиращ ефект за ръководствата на университетите. Науката в България трябва да се прави в много по-голяма степен около университетите и това е една от големите реформи, която е необходима в България. Така и студентите ще имат възможност отрано да се занимават с наука, каза още вицепремиерът пред младите хора.       

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега