Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Фолиевата киселина намалява риска от аутизъм

Автор: "PoligrafF", от 27.09.2014 0
Добавки с витамин B9 преди и в началото на бременността намаляват с близо 40% риска от аутизъм при новородените, съобщават световните медии позовавайки се на обширно изследване. То потвърждава благоприятната роля, която играе това органично съединение за мозъчната система на плода.

Добавки с витамин B9 преди и в началото на бременността намаляват с близо 40% риска от аутизъм при новородените, съобщават световните медии позовавайки се на обширно изследване. То потвърждава благоприятната роля, която играе това органично съединение за мозъчната система на плода.

Много жени пренебрегват приема на фолиева киселина, а не трябва. Тя е необходима както за безпроблемното зачеване, така и за здравословното протичане на бременността и правилното развитие на бебето. Фолиевата киселина може да се набави чрез храната - има я в спанака, лещата, листните зеленчуци, доматения сок, цитрусите, или по изкуствен път чрез хранителни добавки.

Според Центърът за контрол и превенция на заболяванията(CDC) едно на 88 деца в САЩ се ражда с аутизъм. Въпреки напредъка в изучаването на това социално значимо заболяване, до сега учените нямат ясна представа за причините за това заболяване и все по-широкото му разпространение в световен мащаб.

Лекарите в Европа препоръчват жените да започнат прием на витамин В9, известен още като фолиева киселина, още при планирането на бременност и задължително да го взимат през първия триместър от бременността, като превантивна мярка срещу развитието на потенциално опасни за бебето малформации като спина бифида.

Според д-р Езра Сусър, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк „Приемът на добавки, съдържащи витамин В9 преди планирана бременност и в началото и намаляват с почти 40% риска от аутизъм при новородените. Тези резултати потвърждават и предишните изследвания на колегите ни за важността на фолиевата киселина за развитието на мозъка и увеличават възможността с не много скъпа превенция да се намали риска от аутизъм“.

Резултатите на проф.д-р Сусър потвърждават тези от международно изследване проведено в Норвегия с около 85 000 деца, родени през периода 2002 – 2008 година. Техните майки са били разделени в две групи в зависимост от това дали са приемали или не фолиева киселина. Данните от проучването са показали, че децата, чиито майки са приемали допълнително витамин В9 в началото на бременността, са били изложени на двойно по-нисък риск от от забавяне на развитието на речта.

Според д-р Пол Сюрен, епидемиолог в Норвежкия институт за обществено здраве, “при децата на жени, които са приемали фолиева киселина между четири седмици преди и осем седмици след началото на бременността, рискът от аутизъм е значително намален. Същевременно нито едно от изследванията не е открило връзка между приема на витамин В9 и намаляване на риска от развитие на синдром на Аспергер, който е една от формите на аутизъм.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или