Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

29-и февруари и поверията за високосната година

Автор: "PoligrafF", от 28.02.2020 0
29-и февруари е сред нещата, които будят човешкото въображение и го тласкат към мистиката и суеверието, поради простата причина, че става дума за изключение от правилото. Датата се появява в календара на всеки четири години, добавена за да се изравни календарната с астрономическата година и сезоните.

29-и февруари е сред нещата, които будят човешкото въображение и го тласкат към мистиката и суеверието, поради простата причина, че става дума за изключение от правилото. Датата се появява в календара на всеки четири години, добавена за да се изравни календарната с астрономическата година и сезоните.

Високосната година е въведена като понятие с Григорианския календар, създаден през 16-и век. Причината е, че слънчевата година се състои от 365 дни и 6 часа. За да бъдат приравнени слънчевата и календарната година, тези шест часа се сумират и на всеки четири години към календара се прибавя един ден.

Това изключение от правилото от край време е будело какви ли не поверия и суеверия у хората, които често смятали допълнителния ден за некъсметлийски и опасен. Някои народи смятат, че двойките не бива да сключват брак на 29-и февруари, а други смятат, че децата, родени на тази дата, трябва да отбелязват рождения си ден на 28-и февруари или 1-ви март. В някои краища на света, обаче, съществуват и поверия, че датата е щастлива за всеки роден на нея.

Шотландците казвали, че високосните години опасни за добитъка и земеделската реколта. Италианците пък смятали, че високосната година е “обречена година”, а жените са подвластни на лоши и опасни мисли. Важни събития не се организирали. Сватби и венчавки не се правели и в Гърция. Това, разбира се, не важи за съвремието ни, когато едни от най-големите събития се случват именно във високосните години - от летните олимпийски игри, та чак до президентските избори в САЩ.

Някои народи смятат, че във високосна година не се поставя ново начало - не се строи дом, не се купуват и продават ценни предмети, не се взимат заеми, не се сключват, но не се и разтрогват бракове, тъй като това вещаело лош късмет на следващата връзка. В Русия смятат, че високосната година е опасна за здравето и също недолюбват допълнителната дата в календара. В Тайван пък младите снахи трябва да посетят собствените си родители и да ги благословят за здраве.

Според Ирландските легенди, на този ден девойките имали право да предложат брак на избраника си. Традицията датира от 5-и век и се основава на разказа как Св. Бриджит сключила сделка със Св. Патрик - момичетата, които дълго чакали любимия да поиска ръката им, можели сами да му предложат. Ако той откажел, трябвало да даде пари или да купи рокля на девойката. Подобни обичаи и поверия съществуват и в голяма част от северните европейски страни.

В някои части младежите носели ръкавици в този ден, за да скрият факта, че не са женени - така покривали пръста, на който липсвала брачна халка. По този начин можели да избегнат нежеланите предложения и задължението да дадат пари, дреха или плат на случайна девойка, възползвала се от рядкото си право.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или