Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

3 752 000 лева обезщетения са изплатени на фермерите след чумата в Странджа

Автор: "PoligrafF", от 05.10.2018 0
До момента са ликвидирани 3 857 овце и кози.

Общо 3 752 000 лв. под формата на обезщетения са били изплатени на собственици на дребни преживни животни, пострадали от болестта чума в областите Бургас и Ямбол. Това стана ясно след въпрос, отправен от бургаските народни представителиДимитър Бойчев и Диана Саватева към земеделския министър Румен Порожанов. Те поискаха повече конкретна информация как се работи по преодоляване на последствията от чумата и каква е позицията на МЗХ за развитието на животновъдството в Странджа.

От трибуната на НС стана ясно, че във връзка с ликвидирани до момента 3 857 овце и кози, стопаните им са обезщетени на 100% в размер на 827 хил.лв. Тези средства подлежат на заявяване и на възстановяване от ЕК до 75% от тях. Отделно по „de minimis“ са изплатени още 2 925 000 лв.

Народните представители от ГЕРБ-Бургас получиха и данни за системата от мерки, които трябва да бъдат приложени от МЗХ и съответните институции за минимализиране на опасностите от разпространение на нови зарази. Това са:
-Актуализиране на програмата за предпазни мерки срещу някои трансгранични заболявания по животните по граничните райони, които включват засилен надзор в областите Бургас, Ямбол и Хасково;
-изготвяне на Програма за надзор, контрол, профилактика и ликвидиране на болестта чума по дребните преживни животни, провеждане на периодични двустранни срещи за обмен на информация за заболяването между централните ветеринарни служби на България и Турция.

Сред мерките бяха отчетени още допълнително обучение на квалифицираните ветеринарни лекари в областите, както и симулативни  упражнения.

”Разпространяването на конкретни данни и информация е най-добрият начин да се спре дезинформацията и появата на фалшиви новини по една доста чувствителна тема. За нас като народни представители от Бургаска област не е важно само да се вземат необходимите мерки в конкретната ситуация. Трябва да се мисли за бъдещето на отрасъла, а това може да стане със споменатите от министър Порожанов мерки като засилен контрол, по-добра информационна политика. Те не трябва да имат кампаниен характер, а да се случват системно, за да имат хората в тази част на страната шанс за поминък”, коментира Диана Саватева.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или