Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

4 000 нашенци годишно си купуват осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират

4 000 нашенци годишно си купуват осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират

Причината - все повече българи не могат да изпълнят законовите условия за пенсия.

Над 4 000 българи годишно си купуват осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират. През последните години броят им расте. Причината - все повече българи не могат да изпълнят законовите условия за пенсия.

В много от случаите навършилите пенсионна възраст имат цели години липсващ стаж от годините на прехода. По данни на НОИ, през 2017 година 4118 души са си закупили допълнителен стаж до 5 години, както разрешава законът. През 2018-а те вече са 4355.

"Наблюдава се тенденция, че броят на хората, които искат да си закупят недостигащ стаж, се увеличава в края на всяка календарна година. Причината е, че цената на един месец осигурителен стаж расте в началото на новата година заради ръста на минималния осигурителен доход. Затова и хората бързат да си платят с недостигащия осигурителен стаж в края на годината", обясни гл. експерт в Дирекция „Пенсии“ на Института Мария Братоева в ефира на БНР.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване цената на недостигащия осигурителен стаж е 19.8%, или колко е осигурителната вноска за Фонд „Пенсии“, върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. Изчислява се към момента на купуването.

Стаж могат да си купят хората, завършили висше или полувисше образование и придобилите образователна или научна степен „доктор“. Те могат да закупят стаж за периода на обучението си. Могат да се възползват и хора, на които не достигат до 5 години осигурителен стаж.

По данни на НОИ расте и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предсрочно, срещу намалена до живот пенсия. През 2018 г. те са били 3612, а за 2019 година - 5317.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега