Код "Книга": Красивата Йоана Вълчева и нейните романтични трилъри

Автор: Ирина Й., от 17.08.2017 0
Представяме Ви поредното любопитно интервю в рубриката Код “Книга”.

Тя е на 24 години, но вече има две издадени книги зад гърба си. Завършила е Бизнес икономика, занимава се с маркетинг и реклама, но смята думичките за своя мисия. Мечтае българската съвременна литература да се превърне в модерна, развлекателна и предпочитана от читателите. И се старае да допринася за това, като поднася на почитателите си комбинация от вълнуващи криминални сюжети, подправени с доза романтика и страст.

Името й е Йоана Вълчева и Ви срещаме с нея в навечерието на премиерата на втория й роман – „Пегол“ в Бургас*, за да я разпитаме за вълнуващото приключение да бъдеш писател, за науката и емиграцията, за четенето и младостта. Представяме Ви поредното любопитно интервю в рубриката Код “Книга”.

„Пегол“ е вдъхновен от действителни събития, но е изцяло плод на авторовото въображение. Шеметното действие се развива на три континента и проследява опасната история на Кристиян – гениален изобретател, който ще трябва да плати твърде висока цена за своето творение. Но преди да Ви оставим да се впуснете в приключението „Пегол“, ето какво ни разказа неговата авторка:

PoligrafF: Какъв тип хора идват на твоите премиери? И въобще, ходят ли българите по книжни представяния?
Йоана Вълчева: На премиерите идват хора от най-различни възрасти и общото помежду им е, че обичат да четат. Дали българите ходят на подобни събития – да и подобен тип читателски срещи стават все по-популярни. В София дори има заведения, създадени специално за провеждането на книжни представяния.

Р: Във втория ти роман основната сюжетна линия е свързана с химическо изобретение. Като дете вървяха ли ти науките и интересни ли са ти те днес?
Й.В.: Откритието, около което изградих сюжета, ме привлече с потенциала си да промени изцяло света, в който живеем и ежедневието на всеки един от нас. Не бих казала, че интересът ми към науката, независимо преди или сега, ме е привлякло към тази тема. Разбира се, по време на проучванията се наложи да прочета повече по темата, но не това бе движещата ме сила. В романа се проследява по-скоро как едно такова изобретение влияе на различни събития по света и засяга определени интереси. Действието в „Пегол“ наподобява наредено домино и верижната реакция, която причинява бутането на първата плочка.

Р: Каква е разликата между това да пишеш по реални истории и да описваш измислени сюжети?
Й.В.: И в двата ми романа сюжетите са напълно измислени и плод единствено на моето въображение. Разликата е, че „Пегол“ бе вдъхновен от реални събития. Разликата е, че в този случай чувстваш по-голяма отговорност: да предадеш правилното послание и то да достигне до повече хора. Освен това е важно да изградиш сюжета по реалистичен начин.

Р: Описваш жанрът на „Пегол“ като „романтичен трилър“ – какво всъщност означава този термин за теб?
Й.В.: За мен това е преплитане на напрежение, неочаквани обрати, забързано действие и любовна история. В романтичния трилър винаги пламва любов, има страст, изкушение. Но основното, водещо действие се гради върху ситуация, наситена с несигурност и заплахи – винаги има проблем, който трябва да бъде разрешен.

Р: Доколко успехът на една книга зависи от жанра и актуалността му в момента?
Й.В.: С актуалните жанрове на пръв поглед изглежда, че по-лесно се постига успех, но всъщност за да бъде продавана една книга, тя трябва да е качествена, да е написана на достъпен език и зад нея да стои много амбициозен автор. Истината е, че писането, издаването и продаването на книги е като всеки друг бизнес – трябва да си упорит, постоянен, да се справяш с трудностите, възникващи в процеса, да се развиваш. Не е лесно – ако беше, всички щяха да са писатели. Но вярвам, че си заслужава.

Р: Като маркетинг специалист можеш ли да посочиш трикове за успеха на една книга?
Й.В.: Триковете са стотици, но ще спомена най-важните:
- присъствие на автора в социалните мрежи (фейсбук, инстаграм, пинтерест, ютуб и не на последно място гудрийдс) – това е най-лесният и евтин начин да изграждаш общност от читатели;
- провеждане на представяния и срещи в страната – за читателите е важно да те видят на живо. Така за тях ставаш реален човек, а не просото анонимно лице, което от време на време виждат във фейсбук, и име, отпечатано върху корица.
- да имаш сайт или блог, през който читателите да научат повече за теб, където да намерят интересни статии и разбира се, откъдето да се запознаят с книгите ти и да си ги поръчат.
- книгата да е налична по книжарниците – все още четящите хора имат навика да търсят романите там.
- бюджет за реклама – дори да е минимален, важно е да има такъв и да се използва. Опитвайте различни видове реклами, и онлайн ( в социални мрежи, сайтове), и офлайн (вестници, радиа и т.н.)

Р: Напоследък ни се струва, че доста от актуалните млади български автори се издържат в сферата на комуникациите, рекламата и маркетинга. Забелязала ли си подобна тенденция и ако да как си я обясняваш?
Й.В.: В момента това са модерни професии, свързани с новите технологии и съответно заемани от млади хора. Това е моето обяснение. Освен това авторите сме творци, затова и ни е по-лесно да се насочим към професии, които също са свързани с креативност.

Р: В „Пегол“ засягаш и темата за емиграцията, ти самата мислела ли си да се развиваш зад граница?
Й.В.: Винаги съм вярвала, че ако човек поиска, може да успее и в България. Разбира се, убедила съм се, че тук е доста по-трудно и крие много повече предизвикателства. До момента никога не съм разглеждала въпроса да живея и работя в чужбина сериозно – надявам се, че няма да ми се наложи.

Р: Като писател, била ли си обект на предразсъдъци по отношение на възрастта/пола/националността си?
Й.В.: Когато срещу теб стои току-що завършило университета момиче, без значение с какво се занимава, ще е трудно да го приемеш на сериозно. Признавам си, че аз самата бих имала предразсъдъци и съмнения. Нормално е, но това никога не ме е спирало. Най-хубавото е, че когато все пак се пребориш с тези предразсъдъци и спечелиш доверието на другия човек, той те уважава два пъти повече, защото си постигнал толкова много, а си толкова млад.


* Премиерата на „Пегол“ в Бургас ще се състои на 18-и август (петък), от 19:30 часа в КЦ „Морско казино“.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или