Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

1,4 млн. българи пътуват над 50 км до болница

1,4 млн. българи пътуват над 50 км до болница

Близо 1,4 млн. българи пътуват над 50 км., а някои от тях и повече от 70, ако здравето им налага да отидат в областна болница. Това става ясно от документи на Националното сдружение на общините, съобщава "Труд".

Близо 1,4 млн. българи пътуват над 50 км., а някои от тях и повече от 70, ако здравето им налага да отидат в областна болница. Това става ясно от документи на Националното сдружение  на общините, съобщава "Труд".  

Само през миналата година организацията е изготвила три списъка, в които посочва кои лечебни заведения обслужват хора от отдалечени и труднодостъпни райони и ги е предложила на Министерството на здравеопазването за допълнително финансиране, отчита изданието.

В първото и второто си писмо сдружението предлага броят на общинските болници, които се нуждаят от държавната парична "инжекция", да е 50, а в третото - 42.Тези лечебни заведения са изключително важни и тяхното функциониране задължително трябва да се гарантира, защото са първата "спирка" за болните българи от затънтените кътчета на България.

Статистиката сочи, че всеки втори, лекуван в общинска болница, стига до областен или национален център. "Препятствията пред болните първо идват от транспорта. Ако си в някое далечно село, превоз с минибус има един или два пъти седмично. Ако той не те устройва, търсиш близък или комшия, който да те откара, ако не - с каруца, колело или както можеш. Така стигаш някакси до Харманли, а ако оттам те насочат за Хасково, пътуването продължава. Тежи ти, ако нямаш собствен транспорт", описват тегобите си местните хора. И целият този път се изминава по два, три или повече пъти, колкото лекарите изискат от пациента да се яви при тях, за да го излекуват.

Болниците, попаднали в списъка на лекуващи българи от “края на света”, отговарят на няколко критерия. Според последното писмо на сдружението на общините първият от тях е отдалеченост над 50 км и над 70 км от областната болница на над 40% от населените места в региона. 

Неслучайно миналата година от НЗОК съобщиха, че близо 50 000 направления за преглед или изследвания са били взети от личния лекар, но не са използвани, защото хората са нямали пари да стигнат до лечебното заведение.“Решението е вместо да правим елитарни болници, първо да осигурим медицински грижи на българите и от най-отдалечените места. На ход е здравното министерство”, коментираха лекари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега