Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

22-годишният Георги Карамихалев спаси Богоявленския кръст в Свети Влас /снимки/

22-годишният Георги Карамихалев спаси Богоявленския кръст в Свети Влас /снимки/

Отец Димитър от местния храм „Свети Атанасий Велики", който по-рано извърши Велик Богоявленски водосвет пожела на всички именници здраве и благоденствие, честити на присъстващите празника Богоявление. Той благослови и присъстващите граждани и гости.

22-годишният Георги Карамихалев хвана кръста на Богоявление в морето край Свети Влас. Той участва в ритуала за втори път. През 2020 г. в битката за изваждане на реликвата, Карамихалев отново пръв успява да я извади от морската вода.

„И този път си казах, че ще спечеля. Така и стана. Пожелавам всички да сме живи и здрави", каза късметлията, който гордо вдигна реликвата над главата си. Той е от Свети Влас и работи като охранител в голяма международна компания. Карамихалев получи парична награда и символични подаръци от кметството.

(Снимка: Кметство Свети Влас)

Отец Димитър от местния храм „Свети Атанасий Велики",  който по-рано извърши Велик Богоявленски водосвет пожела на всички именници здраве и благоденствие, честити на присъстващите празника Богоявление. Той благослови и присъстващите граждани и гости.

(Снимка: Кметство Свети Влас)

Големия български празник Богоявление отново събра много хора на брега на централния плаж в Свети Влас. Топлото време и почти пролетни температури - 8 градуса на водата, 15 градуса на въздуха, липсата на вълнение и вятър събраха и рекорден брой мераклии да скочат в морето, за да извадят кръста – деветнайсет мъже. Най-възрастният, който влезе във водата е 64-годишния Деян Денев и скача вече за пета поредна година. Той каза, че на този ден влиза във водата за здраве, късмет, беркет и подобряване на физическата подготовка.

(Снимка: Кметство Свети Влас)

Сред десетките, които проследиха ритуала, бяха общински съветници, гости на Свети Влас, чужденци.В Свети Влас от няколко години разпятието остава в този, който го е хванал. С кръста и бакър със светена вода, победителят обикаля домовете и поръсва за здраве. След няколко дни реликвата се прибира в олтара на храма, разказа отец Димитър. Поверието гласи, че който хване разпятието на Йордановден ще бъде много здрав и щастлив през цялата година. Вярва се, че този, който се сдобие със светинята точно днес, ще бъде и голям късметлия. 

Както обикновено, интересът към Йордановденския ритуал бе голям, но топлото време днес привлече още повече зрители.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега