Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

4-метров кратер зейнал на мястото на взрива край Петолъчката

4-метров кратер зейнал на мястото на взрива край Петолъчката

"На мястото на взривения цех в склада за боеприпаси край Петолъчката, има кратер, дълбок 3-4 метра. Бетонните стени ги нямаше, сградата, където е бил взривът, я нямаше".

"На мястото на взривения цех в склада за боеприпаси край Петолъчката, има кратер, дълбок 3-4 метра. Бетонните стени ги нямаше, сградата, където е бил взривът, я нямаше". Това заяви пред bTV окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев.

"Нещо страшно е било", потвърди и заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Той три пъти е влизал във взривения завод за боеприпаси с надеждата изчезналите хора да бъдат намерени, но до момента няма никаква следа от тях. "Взривът се е предавал от цех в цех, всичко е унищожено", заяви още Валентин Радев. Според главния прокурор на Ямбол при изграждането на такива съоръжения отстоянието и преградите между тях не трябва да позволяват експлозиите от едно помещение да се прехвърлят в друго. Каква е причината и кой е отговорен за станалия взрив - това сега са основните въпроси пред прокуратурата, която дотук е установила, че складът е проверяван цели шест пъти.

След като стана ясно, че работниците, обезвреждали боеприпасите, са нискоквалифицирани, Валентин Радев заяви, че от военното министерство отдавна настояват на такива позиции да се наемат висококвалифицирани работници: "В България има такива кадри, но не видях да са наети". "Има дефицит на кадри, средните училища, които подготвят такива специалисти бяха закрити", допълни темата Божидар Василев, директор на сектор "Контрол над общоопасните средства" в ГД "Охранителна полиция".

Собственикът на склада потвърди пред журналисти, че обучението, което минават кандидатите за работа, продължава четири дни. Той обаче беше категоричен, че всеки назначен служител е одобрен от сектор "Контрол над общоопасните средства" на МВР и инспекцията по труда, а проверките в завода са ежедневие.

Издирването на работниците продължава трети ден, а вчера окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев съобщи, че е почти сигурно да има жертви при взрива. Допуска се, че е възможно телата на тримата мъже да са напълно унищожени следствие на мощния взрив и опустошителния пожар, който се е разразил веднага след него.  

Девет от общо осемнайсетте ранени при взривовете остават в болницата, състоянието има е стабилизирано. Все още остава затворен основният път Сливен - Бургас. Движението в 3-километровата рискова зона между "Петолъчката" и Венец е преустановено, като са в сила няколко обходни маршрута, заяви Областният управилет на Ямбол Димитър Иванов.

Над 160 от 350 къщи в село Лозенец са пострадали от взривната вълна. В Стражица само седем обществени сгради. "Пораженията са преди всичко върху прозорци и тавани", заяви кметът на Стралджа Митко Андонов. Собственикът на цеха е уверил кмета, че ще обезщети хората, както и че има застраховка към трети лица.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега