Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

55 български художници даряват картини в помощ на Петрова нива

55 български художници даряват картини в помощ на Петрова нива

Над 55 художници от цялата страна даряват свои картини за благотворителна изложба за спасяването на една българска светиня – паметника на Петрова нива. Те ще бъдат изложени в бургаската художествена галерия “Петко Задгорски”. Откриването на експозицията ще се състои днес от 18 часа.

Над 55 художници от цялата страна даряват свои картини за благотворителна изложба за спасяването на една българска светиня – паметника на Петрова нива. Те ще бъдат изложени в бургаската художествена галерия “Петко Задгорски”. Откриването на експозицията ще се състои днес от 18 часа.

По-голямата част от творците предоставят по една картина, но сред авторите има и такива, дарили по две. Сред творбите има живопис – маслени платна, акрил, акварел; различни видове графични техники, както и скулптура. Произведенията са вдъхновени от Странджа планина и отпечатват впечатленията от Международните живописни пленери в Малко Търново.

Всички художници даряват целия приход от  закупените творби за възстановяване на паметника на Петрова нива. Цените на произведенията ще бъдат между 200 и 2000 лева, а целта е всеки да се включи в благотворителната инициатива според възможностите си.

„Нека бургазлии дойдат и закупят нещо красиво за себе си, присъединявайки се към тази благородна кауза. Очакваме в изложбата да има около 60 произведения на изкуството, което е абсолютно достатъчно, за да напълним залата на втория етаж на БХГ „Петко Задгорски”, каза директорът й Георги Динев.

Събрали са се автори от цялата страна, много от тях обаче са от Бургас. Сред тях са придобилият международна известност Живко Иванов, скулпторът Огнян Петков, директорът на бургаската галерия Георги Динев, талантливият Атанас Стоянов и доайенът Кольо Кехайов и други. В изложбата ще се включат още известният график Едуард Пенков, както и именитите проф. Цветослав Христов, Надя Станчева, Валентина Лапчева, Живко Мутафчиев и много други.

Организатори са Община Малко Търново, БХГ „Петко Задгорски” и художниците, които сами предложиха да се включат и да допринесат за спасяването на една национална светиня с каквото могат.  Община Бургас също подкрепя инициативата.

27 000 лева не достигат за ремонта на историческия паметник на Петрова нива, който е в окаяно състояние, цепи се на две и всеки момент ще рухне. Пукнатината е на път да го разполови, отворена е и огромна фуга.

Монументът в историческата местност е построен през 1958 година с дарения от родолюбиви българи и до момента не са отделяни средства за поддръжката и реконструкцията му. Общо 70 700 лева са необходими за пълната реставрация на паметника.

По случай честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание през 2013 г. бяха отпуснати 17 000 лв. от Министерство на отбраната, с които се стартира проектиране на паметника. Започна и мащабна благотворителна кампания, бяха открити дарителска сметка и DMS номер. Събраните средства са едва 43 000 лв. – 42 821 лв. са преведени по сметката, а 157 лв. са получени чрез SMS.  

Желаещите да помогнат могат да направят това с кратко съобщение DMS PETROVA NIVA на номер 17 777 на стойност 1 лв. към всички мобилни оператори.

Дарения се приемат и по сметка:

ПОЛУЧАТЕЛ:   ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ “ПРОФ. АЛ. ФОЛ”

БУЛСТАТ:  102826129  

IBAN:  BG05UNCR70003119850362  

BIC: UNCR 

БАНКА  УНИКРЕДИТ БУЛБАНК


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега