Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

6 654 нарушения установиха от Инспекцията по труда по морето това лято

6 654 нарушения установиха от Инспекцията по труда по морето това лято

Най-много са случаите на нарушения, свързани с работното време (1070 бр.) и заплащането на труда (750 бр.).

1 615 проверки в 1 543 предприятия с над 37 000 служители са извършили от Инспекцията по труда през активния летен туристически сезон, посочват от Изпълнителната агенция. Констатираните нарушения са 6 654, като за 624 от тях са съставени актове. Най-много са случаите на нарушения, свързани с работното време (1070 бр.) и заплащането на труда (750 бр.).

Сезонните обекти са сред най-рисковите за този вид нарушения. Установени са 164 нарушения за допускане на лица до работа без сключени писмени трудови договори. Нарушенията, свързани с работа на чужденци без разрешен достъп до пазара на труда, са 45 бр. В 25 случая е установено работа на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда.

От изискванията, свързани с безопасността на труда, най-често се нарушават  разпоредбите, регламентиращи задължителните и периодични инструктажи. Нарушенията от този вид са 617 бр. Следват нарушенията, касаещи обезопасеността на електрооборудването – 213 бр. Удар от електрически ток е една от най-честите причини за злополуки с фатален изход, заедно с падането от височина. Освен от попадане под напрежение, временните ел. инсталации, каквито често се изграждат в обекти със сезонен характер, крият допълнителна опасност и от падане след спъване в кабелите, които не се обезопасяват.

Запазва се тенденцията да се увеличават наетите на работа непълнолетни лица в условията на стабилизиране на пазара на труда и недостиг на работна сила. От началото на годината до края на август Инспекцията по труда е издала 7232 бр. разрешения за наемане на лица, ненавършили 18 г. и 188 бр. разрешения за наемане на лица, ненавършили 16 г. Отказите са съответно 100 бр. и 11 бр. Дадените разрешения са с около 1000 бр. повече отколкото за същия период през 2017 г.

Практиката показва, че заетите в сезонната заетост, с цел да получат по-големи възнаграждения, често се отказват сами от правата си, като се съгласяват съзнателно да работят повече и да не използват отпуск. Те се обръщат към Инспекцията по труда едва когато не получат договореното възнаграждение.

Традиционно работещите сигнализират след края на сезона, когато работодателят ги е освободил от работа, като претендират за работа без трудов договор за минал период и съответно неизплатено възнаграждение, което обаче никъде не е договорено. Подават сигнали и с искания да им бъде изплатено по-високо от договореното в трудовия договор възнаграждение, с обяснението, че им е обещано устно от работодателя.

Други сигнали, които постъпват, са за неосигурена задължителна междудневна и седмична почивка. Работещите трябва да имат предвид, че много трудно се доказват устни договорки, както и полагане на труд без сключен трудов договор със задна дата, поради което поведение крие висок риск от загуба на трудови и осигурителни права.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега