Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

61 % от българите смятат, че държавата не ограничава монополите

61 % от българите смятат, че държавата не ограничава монополите

61% от българите са неудовлетворени от политиката на държавата спрямо монополите, а 67,8% от хората искат финансов омбудсман да разглежда жалбите за нередности при договорите за финансови услуги. Това сочат резултатите от изследване на общественото мнение, проведено в първата половина на месеца по поръчка на Сдружение "България на гражданите”.

61% от българите са неудовлетворени от политиката на държавата спрямо монополите, а 67,8% от хората искат финансов омбудсман да разглежда жалбите за нередности при договорите за финансови услуги. Това сочат резултатите от изследване на общественото мнение, проведено в първата половина на месеца по поръчка на Сдружение "България на гражданите”.

48 на сто от анкетираните заявяват, че правата им на потребители са били нарушавани през последните 12 месеца. Делът на тези, потърсили помощ от правозащитна организация, обаче, е едва 9,5 на сто. Най-слабо недоволство изследователите регистрират при възрастните хора над 60 години.

Потребителите не познават и законите, защитаващи техните права. С нормативните документи са запознати едва 27,7 на сто от запитаните, като най-информирани са хората под 30 години. Секторът, който най-много нарушава правата на потребителите, е търговията - 23,9 на сто, следван от хранително-вкусовата промишленост - 19,7 на сто и мобилните оператори - 15,3 на сто.

Близо две трети от запитаните са недоволни от държавната политика спрямо монополите, като най-критични са хората с висше образование, мениджърите и предприемачите. „Можем да говорим за отсъствие на държавна политика в тази област”, коментира резултатите Иво Желев от агенция ЕСТАТ, провела проучването.

Сред българските потребители доминира мнението, че трябва да има финансов омбудсман - 67,8 на сто. Най-висок е делът на отговорилите утвърдително в София - 76 на сто. Проучването показва още, че нивото на информираност на българските потребители е критично ниско. Няма целенасочени усилия, които да информират и насочват потребителите да отстояват правата си.

Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“ коментира, че въпросът с монополите става все по-смущаващ, а решенията за регулирането са хаотични и се взимат ден за ден.

„Неефективността в сферата на монополите се отразява на джоба на потребителите, на индустрията и съответно - на конкурентноспособността в цялата страна”, допълни Николов. „Година след година в България продължаваме да отчитаме най-неудовлетворения и невярващ потребител в Европа”, каза на пресконференцията Меглена Кунева, председател на Сдружение „България на гражданите” и бивш еврокомисар по защитата на потребителите.

Кунева цитира изследване на потребителските пазари на страните от ЕС. „В дъното сме по всички изследвани компоненти”, допълни тя. „В рамките на Стратегия 2020 на ЕС са предвидени 175 млн. евро за Програма „Потребители”, съобщи още бившият еврокомисар. Тя призова правителството да направи необходимото за усвояване на дял от тези средства, като припомни, че българските потребителски организации не получават пари от държавата за дейността си.

Меглена Кунева припомни, че по нейно предложение, в момента се обсъжда европейска директива, която да позволи потребителите да бъдат представлявани пред съдебни инстанции от представители на правозащитни и потребителски организации. „Така хората ще спрат да се страхуват, че няма да могат да отделят нужните пари, за да защитят правата си по съдебен път”, допълни Кунева.

„Трябват и реални мерки срещу монополите, особено в моменти на криза”, категорична бе председателят на Сдружение „България на гражданите”. Кунева изрази критика към работата на ДКЕВР и КЗК по отношение на регулирането на монополите в България. По думите й има политическа празнота в регулацията на този процес, а решението е в допускането на повече субекти на пазара и стимулиране на конкуренцията.

По думите й, освен на монополите  и картелите, ставаме свидетели и на съзнателното убиване на малките и средни предприятия и на земеделските ферми, пример за което са дърводобивът и събирането на скрап. „Монопол, картел, липса на пазарна среда, изтласкване от пазара на по-малките – това подготвя ужасяваща хранителна среда, в която не може да се вирее”, допълни Кунева и нарече такъв тип икономика – „командна”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега