Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

91,48% от македонците казаха "Да" на новото име и членството на страната в ЕС и НАТО

91,48% от македонците казаха "Да" на новото име и членството на страната в ЕС и НАТО

Избирателната активност остана сравнително ниска.

661 393 души участваха в провелия се в неделя национален референдум в Македония. Властта потърси мнението на гражданите във връзка с промяната на името на страната и кандидатстването за членство в ЕС и НАТО.

Избирателната активност остана сравнително ниска. Едва 36,87% от имащите право на глас 1,8 млн. македонци отидоха до урните. Техният глас обаче се оказа категоричен, показват данните от македонската избирателна комисия.

При малко 98,61% обработени протоколи, гласовете "за" представляват 91,48% от всички. Това са 605 016 гласа в полза на реформите. 5,64% са гласовете "против", а останалите 2,88% от бюлетините са невалидни.

Припомняме Ви, че Скопие и Атина стигнаха до споразумение относно името на западната ни съседка. Тя ще се нарича Република Северна Македония, добавяйки географското определение към името си, за да отличи историческата от геополитическата дестинация. Това е едно от условията на Гърция, за да даде съседната страна съгласието си за членството на Македония в ЕС.

Името “Македония” бе избрано през 1991 година, когато страната придобива независимост от Югославия. Още тогава обаче Гърция се противопостави на избора, коментирайки, че това погрешно асоциира републиката с историческото понятие за Македония - което представлява регион от Гърция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега