Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Адвокати развъртяха бизнес с бежанци

Адвокати развъртяха бизнес с бежанци

Докато правителството се чуди как да се справи с бежанската вълна, напористи адвокати са открили перспективна бизнес ниша и изкарват добри пари от нелегалните имигранти, пише в. "Сега".

Докато правителството се чуди как да се справи с бежанската вълна, напористи адвокати са открили перспективна бизнес ниша и изкарват добри пари от нелегалните имигранти, пише в. "Сега". Срещу минимум 200 лв. на човек адвокатите предлагат на нелегално влезлите чужденци да им намерят гарант за тяхното пребиваване в България и квартира, за да могат да напуснат центъра в Харманли по-бързо. Вече десетки чужденци са се възползвали от предлаганата услуга. Печалбата на посредниците от трима клиенти е близо 500 лв.

Екип на медията става свидетел как посредниците водят преговори пред очите на поне петима полицаи и ръководството на центъра. За да стигнат до клиентите си, те се ползват с определени привилегии и могат свободно да влизат и излизат от центъра. Това обаче се позволява избирателно. Абдул Мати, който от 20 години живее във Варна, стои от ранни зори пред входа на центъра, за да вземе двете си деца - Ибрахим на 28 г. и Наел на 26 г. Той е много благодарен на България, че е спасила децата му от "световната война в Сирия", както я нарича. Въпреки че има необходимите документи, не го пускат в лагера.

Един от адвокатите посредници му поиска 600 лв., за да му помогне да изведе семейството си оттам. След като Мати отказа да му даде парите, защото ги няма, той го заплаши, че няма да си вземе децата, тъй като говорел с журналисти. Същият посредник се държеше много свойски с полицаите и решаваше кой може да влезе в лагера. Тази привилегия му позволи да се справи с конкуренцията, която беше дошла, за да вземе подписи за напускане на лагера от няколко бежанци.

Като разбра, той им попречи да влязат в лагера, а те започнаха да негодуват, че не могат да обслужат клиентите си, тъй като няма достъп до тях. "За три дни си купи нова кола", разказаха за въпросния мъж изгонените. Той пък заплаши всеки, който пише за него, със съд, след което избяга с новия си автомобил. Сцената не развълнува директора на центъра Жельо Желев.

"Мен ме интересуват документите. И вие да пожелаете да приютите някой бежанец, можете да го направите. Снимам ви личната карта, подписвате декларация и можете да го вземете у вас", обясни Желев. За него алъш-веришът, който се върти пред очите му, не е проблем и не е незаконен, а е "двустранен договор", който те си подписват, и допълва: "Някои от тях имат пачки с долари и могат да си го позволят. Други пък имали свободни апартаменти и ги дават под наем. Така се намалява и тежестта върху държавата, която издържа бежанците".

От пресцентъра на МВР заявиха, че нямат информация за подобни случки и пренасочиха въпроса към Агенцията за бежанците. В момента в Харманли има 1100 бежанци, а в Пъстрогор - 480. Вчера се очакваха още два автобуса с бежанци, чиято обща бройка от началото на годината вече достигна близо 10 хил. души. Според Желев проблемът идва след напускането, тъй като много често бежанците "обезкостявали" апартаментите, в които са настанени. Виждайки това, хазяите ги гонели и те оставали на улицата или отивали в София.За 150 евро на човек българи карали бежанци, настанени по границата, до София.

Каналджиите искали сумата, за да прекарат имигрантите от центъра в хасковското село Пъстрогор до втория по големина столичен лагер за нелегални във "Военна рампа". И двете общежития са от отворен тип и всеки може да влиза и излиза, когато пожелае, съобщи шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев във вторник. По думите му това е една от причините, поради които софийският лагер е препълнен. Над 20 млн. лв. ще бъдат похарчени само до края на годината по плана за справяне с бежанската криза, съобщи вчера в парламента премиерът Пламен Орешарски.

"Надяваме се част от тях да бъдат възстановени от Фонд "Солидарност" на ЕС, както и от отделни страни членки, които заявиха, че ще ни подпомогнат, но не е реалистично да очакваме да ни възстановят всички разходи", уточни той. Останалите средства щели да дойдат от преструктуриране на разходите в държавния бюджет.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев използва процедурата за блицконтрол в сряда, за да представи пакета от мерки за справяне с кризата, приет вчера от правителството. По последни данни нелегалните имигранти у нас към момента са 9567, като само новодошлите за последния месец са 3500. В арестите на "Гранична полиция" има 695 души, в домовете за настаняване на дирекция "Имиграция" - 1078, в местата за настаняване на Държавна агенция по бежанците има 4053 души, а на външни адреси - 3740. "Местата за настаняване не стигат. Капацитетът е надхвърлен отдавна", рапортува пред депутатите Йовчев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега