Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Американското разузнаване е знаело от средата на юни за плановете на Пригожин

Американското разузнаване е знаело от средата на юни за плановете на Пригожин

Според официални лица, ключов фактор за Пригожин е била заповедта на руското министерство на отбраната от 10 юни, според която всички доброволчески отряди трябва да подпишат договори с правителството.

В средата на юни шпионските служби на САЩ са получили информация, според която началникът на наемниците от частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е планирал въоръжени действия срещу руското министерство на отбраната, което отдавна обвинява за провала на войната в Украйна. Американските служби спешно са информирали Белия дом и други правителствени агенции, за да не бъдат изненадани, посочиха вчера американски служители, цитирани от вестник „Вашингтон пост“. 

Точното естество и времето на плановете на Пригожин не бяха ясни до последния момент преди превземането на военен щаб и потеглянето на "Вагнер" към Москва, казаха служителите. 

„Имаше достатъчно сигнали, за да може да се каже на ръководството, ... че нещо се готви", каза американски служител, пожелал анонимност.

"Затова мисля, че те бяха готови за това", допълни той. 

През последните две седмици имаше много спекулации какво може да се случи – дали руският президент Владимир Путин ще остане на власт и какво може да означава евентуална нестабилност за контрола върху руския ядрен арсенал, каза служителят. 

Основният страх е бил от нестабилността, която може да възникне в резултат на гражданска война в Русия, посочиха служителите.

„Освен в Белия дом, през последните две седмици висши служители в Пентагона, Държавния департамент и Конгреса бяха информирани за разузнавателните данни“, казаха още служителите.

След като бунтът в Русия утихна, САЩ и съюзниците им се подготвят за следващия етап от развитието на събитията.

Според официални лица, ключов фактор за Пригожин е била заповедта на руското министерство на отбраната от 10 юни, според която всички доброволчески отряди трябва да подпишат договори с правителството. Въпреки че в заповедта не се споменава името на "Вагнер груп", намекът е ясен – поемане от държавата на контрола над наемните войски на Пригожин, които се оказаха от съществено значение за войната на Русия срещу Украйна и помогнаха за постигането на някои от най-значимите тактически победи.

Украински военни служители също наблюдаваха Пригожин след съобщението от 10 юни и бяха все по-убедени, че той може да мобилизира силите си срещу Москва, заяви високопоставен украински служител. Пригожин публично е протестирал срещу заповедта на министерството на отбраната, а украинските служители са приели сериозно възможността той да се насочи срещу руските позиции, каза служител на разузнаването. 

Източник: БТА

*снимката е илюстративна
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега