Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Амфибийна машина коси тръстика в "Пода" за първи път в България

Амфибийна машина коси тръстика в "Пода" за първи път в България

Специализирана техника, позволяваща безопасно косене на тръстика във вода, се използва за пръв път в България в защитена местност „Пода” край Бургас.

Специализирана техника, позволяваща безопасно косене на тръстика във вода, се използва за пръв път в България в защитена местност „Пода” край Бургас.  В продължение на няколко дни ще бъде извършено пилотно окосяване на тръстикови масиви в защитена местност „Пода” и поддържан резерват „Атанасовско езеро”. Ще бъдат почистени от тръстика първите един до два хектара за двете защитени територии.                    

Методът за управление на тръстикови масиви във влажните зони, неприлаган до сега у нас, се провежда от Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван към програма LIFE+ на ЕС. До този момент в страната ни премахването на тръстиката във влажни зони с богат жив свят с цел поддържане на местообитанията в благоприятно състояние за техните обитатели се правеше основно чрез ръчно косене на тръстиката или в редки случаи чрез удълбаване на местата с помощта на тежка механизация. Опитът, който БДЗП има в стопанисването на защитена местност „Пода”, обаче, показва че за места с дълбочини от над 1 метър, прилаганите до сега методи са непрактични и опасни.                      

Сред малкото останали възможности за възстановяването на двете влажни зони, които са използвани от много видове водолюбиви птици, чрез косене на тръстиката, е използването на специализирана амфибийна техника. Такава в България обаче липсва. За да бъде изпробван и този подход в природозащитата в България, БДЗП потърси и нае необходимата техника от чужбина.                    

Първоначално във влажните зони край Бургас ще бъдат окосени само няколко хектара. Работата ще продължи броени дни, защото започва размножителния сезон на птиците.  Водоемите, плътно обрасли с тръстика в защитена местност „Пода” и поддържан резерват „Атанасовско езеро” се използват от много редки и застрашени от изчезване птици, не само като места за строеж на гнезда и отглеждане на малките, но и за хранене и почивка. Два такива вида приоритетни за опазване в световен мащаб са големият воден бик и белооката потапница. На есен, след приключването на размножителния сезон, БДЗП ще продължи работата със специалната машина.                    

„Целта ни е да подобрим състоянието на водоемите в двете защитени територии, като възстановим проточността между откритите водни тела и създадем условия за израстването на повече млада тръстика” разказват специалистите.  „Разчитаме, че техниката, която използваме ще ни помогне да премахнем дълготрайно тръстиката от други участъци” допълват те.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега