Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Android ще предупреждава за земетресения

Android ще предупреждава за земетресения

Google не бърза с всяка фаза и иска да е сигурна, че е постигнала възможно най-голяма прецизност. Системата ще е достъпна за практически всички актуални телефони с Android и ще бъде изпратена до тях чрез Google Mobile Services. Тя ще се предлага за райони, в които липсват предупредителни системи от сеизмографи. Където има такива, ще се разчита на данните от самите тях.

Google работи по технология, която да превърне смартфоните с Android по света в обща глобална предупредителна система за земетресения, съобщава Vesti, позовавайки се на изданието The Verge. Първата стъпка по реализирането на системата вече е факт в Калифорния.

Системата е с доброволно участие. Всеки, който иска смартфонът му да е част от нея, ще трябва да се запише допълнително. Тогава данни от сензорите на неговия телефон ще се анализират от общ алгоритъм.Не е възможно да има сеизмографи по целия свят, защото са скъпи, казват от Google. Освен това са трудни за поддръжка и е нужен много голям брой от тях, за да може да има достатъчно добра и прецизна предупредителна система.Системата на Google ще се реализира в няколко стъпки. 

Първата вече е факт в Калифорния, като тя ще изпраща предупредителни съобщения до потребителите чрез американската агенция за геоложки проучвания. Данните от нея се събират по традиционния начин чрез сеизмографи. Втората стъпка в момента е в процес на реализация. В нея Google ще показва локални предупреждения и известия в търсачката си, когато потребителите търсят информация за земетресения. Ако има такива, които са засечени от смартфоните с Android в същата област, ще се показва съответното предупреждение и допълнителна информация.Тази стъпка ще помогне на Google да събере достатъчно данни и опит в анализирането и обработката на информацията. 

Това ще позволи на Google да премине към третата фаза - проактивно изпращане на предупредителни известия за потенциално засечено земетресение в района.За целта ще се обработват данни от смартфоните, които са се записали в програмата. Информацията ще е анонимна, като ще се анализират само стойности от сензорите на телефона. Нужни са само три телеофна в даден район, за да има достатъчно прецизна система, но Google предпочита те да са повече. Причината е, че функцията ще работи само, когато телефонът е включен да се зарежда. През останалото време няма да работи, за да се пести батерия. 

Опитите на компанията са показали, че сензорите на телефона са достатъчно чувствителни и прецизни да засекат земетръсните вълни, но въпреки това с повече активни телефони, информацията е по-прецизна и е по-сигурно, че действително се случва земетресение.Системата на Google може да засича и двата типа земетръсни вълни, включително първичната, която често е много слаба да се усети от хората. След това идва и вторичната вълна, която е много по-силна. Именно информацията за първичната вълна може да даде ценни секунди на хората да се подготвят.

Google предупреждава, че системата не е перфектното решение. Тя ще е по-подходяща за хората, които са по-далеч от епицентъра. Системата не предвижда земетресенията, а предупреждава възможно най-рано, когато те вече се случват. Затова, в зависимост от разстоянието от епицентъра, потребителите ще получават предупреждение в рамките на 2 до 45 секунди преди самите те да усетят земетресението.В дългосрочен план Google иска да направи софутерен пакет, който да позволи на разработчиците да го използват и за други устройства и платформи. Това ще даде възможност предупредителната система да се внедри и в много повече други устройства. Например в асансьорна система, която, когато получи предупреждението да спира на първия възможен етаж и да отвори вратите, за да могат хората да излязат.Други потенциални ползи са отварянето на вратите на гаражите на пожарните, намаляването на скоростта на влаковете или прекратяването на процедурата по излитане на самолет. Има много голям набор от възможности, които да се приложат чрез системата и така да се намалят косвените рискове и проблеми от земетресението.

Реализирането на всичко това обаче ще отнеме време. Google не бърза с всяка фаза и иска да е сигурна, че е постигнала възможно най-голяма прецизност. Системата ще е достъпна за практически всички актуални телефони с Android и ще бъде изпратена до тях чрез Google Mobile Services. Тя ще се предлага за райони, в които липсват предупредителни системи от сеизмографи. Където има такива, ще се разчита на данните от самите тях.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега