Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бъчварова: Борбата с контрабандата с акцизни стоки е сред главните ни приоритети

Бъчварова: Борбата с контрабандата с акцизни стоки е сред главните ни приоритети

Министерството на вътрешните работи отбеляза най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години. Към второто тримесечие на тази година потреблението на контрабандни тютюневи стоки е 13,4%, съобщават от ведомството. За сравнение, за четвъртото тримесечие на миналата година процентът е бил 18,1.

Министерството на вътрешните работи отбеляза най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години. Към второто тримесечие на тази година потреблението на контрабандни тютюневи стоки е 13,4%, съобщават от ведомството. За сравнение, за четвъртото тримесечие на миналата година процентът е бил 18,1.

"Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството – мотивите за това са както фискални, така и принципни", заяви министър Румяна Бъчварова по време на работна среща с представители на петте водещи тютюневи компании. Те представиха резултатите от пазарно проучване на потреблението.

Въпреки общия спад и видимото намаление на нивата в определени градове, все още има възможности за подобрение в редица градове, където нивата на потребление на незаконни цигари остават високи: Свиленград 49%, Габрово 45.9%, Благоевград  31.8%, Пазарджик 31.1%, Монтана 29.8%, Пловдив  29.6%, Сливен 25.9%, Кюстендил 25.5%.  

Резултатите от проучването и наблюденията на компаниите показват, че в България по-голямата част от незаконните цигари са етикетирани за безмитна търговия и се предлагат от улични търговци на откритите пазари, чрез доставка по офиси, административни сгради, домове и т.н., чрез добре организирана нелегална дистрибуция.

Бъчварова посочи, че в изпълнение на заложения от правителството приоритет в ГДБОП бе създаден Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.  В него заедно работят представители на всички институции, имащи отношение към проблема. Заложеният формат вече дава своите резултати и доказва ефективността си. 

По думите на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, благодарение на предприетия съвместен подход и концентрирането на усилията на МВР, Агенция „Митници“ и НАП бе постигнато значително ограничение на контрабандата с акцизни стоки.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов посочи успешната съвместна работа с партньорските служби, в резултат на която при международни операции са разбити 5 нелегални фабрики за производство на цигари на територията на Европа. 

"През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 %. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината", каза директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Той заяви, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се преговори за рентгенова система за проверка на жп-композиции, даде пример той. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега