Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бездомните кучета причина за рекорд на заболяемостта от тения и бяс

Бездомните кучета причина за рекорд на заболяемостта от тения и бяс

Първи сме в Европейския съюз по извършени операции от кучешка тения. Над 8 000 са случаите за последните 20 години, което ни нарежда на едно ниво с Египет и Мароко, страни няколкократно по-големи от България. Тези тревожни данни съобщиха от гражданска коалиция "Природата за хората и регионите".

Първи сме в Европейския съюз по извършени операции от  кучешка тения. Над 8 000 са случаите за последните 20 години, което ни нарежда на едно ниво с Египет и Мароко, страни няколкократно по-големи от България. Тези тревожни данни съобщиха от гражданска коалиция "Природата за хората и регионите".

Според Коалицията с това не се изчерпват последствията от десетките хиляди безпризорни кучета. България се нарежда и на едно от водещите места по диагностицирани случаи на бяс сред страните членки на ЕС. За последните 20 години у нас има над 700 случая на бяс в цяла България, а за т. нар. кучешка тения цифрата е много по-внушителна – над 450 случая годишно.

Заразите се разпространяват по въздушно-капков път от досега на бездомните животни с хора, особено около пазари, заведения за хранене, магазини и боклукчийски кофи. Проблемът с бяса при кучетата идва и от популацията на лисиците, които са основен приносител на болестта. По този начин те я предават на кучетата, а от там и на селскостопанските животни. Хиляди са случаите на заразени свине, овце, говеда и коне с бяс.

Ехинококозата, която е болест напълно непозната в Европа, се оказва особено коварна и може да се разпространи в почти всеки орган на човешкото тяло. Този аргумент обаче се оказва недостатъчен за шепа „природозащитници”, които има няма на всеки 2 години излизат, за да защитят глутниците от безстопанствени кучета, скитащи из улиците на цялата страна и както се оказа способни да разкъсат всеки случаен минувач.

Хуманното отношение към животните, на което всички станахме привърженици с присъединяването към ЕС, в никакъв случай обаче не включва некоординирано отглеждане на кучета в градинките зад всеки блок в столицата. Още повече прокламирането на хуманното им кастриране, както се оказа не води до трайни резултати, още повече те не ни изнасилват, а ни хапят. София има 24 района и над 150 квартала и прилежащи по-малки населени места. Популацията на кучетата варира между 70 и 130 в квартал. Което означава, че в момента в София има над 15 000 бездомни кучета, допълват от Коалицията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега