Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Библиотекари от цялата страна със символичен протест в Деня на народните будители

Библиотекари от цялата страна със символичен протест в Деня на народните будители

Повод за протестната акция е, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата.

Синдикалните организации в Регионалната библиотека "П. Яворов" и в още 27 библиотеки у нас подготвят символичен протест в Деня на народните будители. Повод за протестната акция е, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата.  

"Във всички останали браншове в културата – Театри, Музикални и танцови изкуства, Музеи и галерии Министерството на културата подписа споразумения, с които за отделните длъжности са определени коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната (МРЗ). Така при нарастването на МРЗ ще нарастват и всички заплати в съответната институция. Единствено за библиотеките Министерството на културата предлага това да стане „при наличие на средства в бюджета” или „в рамките на бюджета”. Такова условие няма в подписаните споразумения с другите браншове! Библиотеките, които съхраняват духовността на една нация, за пореден път са оставени на условието „ако има”. Нека да се противопоставим на това!", зоват синдикалистите. 

Ето какво още се казва в изявлението изпратено от Синдикалните организации на КНСБ и КТ ”Подкрепа” при Регионална библиотека „Пейо Яворов” Бургас до редакционната поща на "PoligrafF". Публикуваме го без редакторска намеса:

"Съгласно подписания в края на миналата година БКТД /Браншови колективен трудов договор/, работна група с представители на синдикалните федерации и на работодателите в областта на културата, както и с представители на Министерството на културата, изработи и през юни т.г. прие с единодушие коефициенти спрямо минималната работна заплата за всички длъжности в Националната библиотека и в регионалните библиотеки (в приложения файл). С това щеше да се реши не само настоящото ниско заплащане в библиотеките, но до голяма степен и бъдещото нарастване на заплатите – от директора до чистачката! – обвързани с нарастването на минималната работна заплата.   

За да влязат в сила от 1.1.2022 г., е необходимо да се подпише анекс към БКТД,  което се очакваше от юни т.г. до настоящия момент. След известно напомняне от страна на Синдикална федерация „Култура”, Министерството на културата се съгласи в БКТД да бъдат включени приложенията с коефициентите и изпрати предложение за анекс. След седмица, обаче същото министерство ни изпрати нов вариант, в който коефициентите се включват, но с уговорката... „При наличие на достатъчно средства в бюджета на Националната библиотека и регионалните библиотеки”...   Какво означава "при наличие на средства в бюджета"? Нали именно министерството трябва да се бори, за да ги осигури? Нали именно коефициентите бяха основата, на която работната група и Министерството се договориха да се стъпи, за да настоява за необходимите средства?!   

Нещо повече - такива уговорки няма в другите браншове от културата - Театри, Музикални и танцови изкуства, Музеи и галерии - във всички вече има заковани коефициенти - без условия! При това с музеите и галериите коефициентите бяха подписани от министерството това лято...  С присъединяването си към националния символичен протест в Деня на народните будители, Регионална библиотека „Пейо Яворов”Бургас се противопоставя на безхаберието към културата, което се шири из страната. Духовността у нас не бива да съществува "при наличие на средства в бюджета”!
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега