Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Биволската чапла отново загнездява в България, смятат орнитолози

Биволската чапла отново загнездява в България, смятат орнитолози

Биволската чапла вероятно отново ще загнезди в България предполагат орнитолози от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), съобщават от там. Наблюдението е извършено по време на редовния мониторинг на биологичното разнообразие в защитена местност „Пода”.

Биволската чапла вероятно отново ще загнезди в България предполагат орнитолози от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), съобщават от там. Наблюдението е извършено по време на редовния мониторинг на биологичното разнообразие в защитена местност „Пода”.

В защитената територия, сред тръстиковия масив и по-ниските дървета се намира единствената по Черноморското крайбрежие смесена чаплова колония от сива, нощна, малка бяла, гривеста и ръждива чапли. Именно тук са наблюдавани четири биволски чапли, една от които да носи гнездови материал и да каца в гнездо. Това кара специалистите да смятат, че е твърде вероятно видът да започне да гнезди отново у нас след 142 години.

Биволската чапла е рядък вид за нашата страна. Наблюдава се само по време на прелет. Миналата година около 10 екземпляра бяха регистрирани в разливи около езерото Вая и Атанасовското езеро. В първите дни на април тази година само една биволска чапла е наблюдавана в разливите около квартал Долно Езерово. Видът гнезди на Стария континент само в Испания, Португалия и Южна Франция.

Във Виена, например, по изкуствен начин е създадена свободно живееща колония от биволски чапли с цел връщането им в естествена среда. Птици от нея вече се срещат в различни части на Австрия.В смесената колония в защитена местност „Пода” първи загнездиха сивите чапли, като към тях се присъединиха лопатарките, нощните, а по-късно и малките бели, гривестите и ръждивите чапли.

Сега орнитолозите могат да се радват и на биволската чапла, ако тя успее да отгледа потомство сред това разнообразие от видове. Този успех ще е много голям, защото това ще бъде поредният нов вид, който да гнезди в Бургаските езера. В колонията се среща още един много интересен вид – световно застрашеният малък корморан, чиято численост през тази година се увеличава. Екземпляри от вида също, като и останалите пернати са намерили в защитената територия спокойствие и достатъчно богата хранителна база, за да отглеждат своите малки.

Защитена местност „Пода” е едно от най-богатите на птици места по нашето Черноморие и в Европа. На една изключително малка площ в различните сезони на годината могат да се видят 275 вида птици. Наблюденията на биологичното разнообразие в защитените територии около Бургас се извършват в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега