Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бизнесът: Толтаксите и цените на горивата ще оскъпят хранителните стоки с до 5%

Бизнесът: Толтаксите и цените на горивата ще оскъпят хранителните стоки с до 5%

Най-сериозен удар очакват търговците на плодове и зеленчуци.

Новите цени на горивата и смяната на винетките с толтакси от догодина значително ще оскъпят превоза на храните и стоките, които купуваме най-често. Това прогнозират производители, търговци и превозвачи. С до 5% се очаква да се вдигнат цените на хляба, млякото, сиренето и месото, предава NOVA.

„Към момента цената на превозната услуга е 1,60-1,80 – тогава ще се стигне 1.80-2.00 лв. Ако приемем, че в момента един превозвач с един камион осъществява превози за около 100 хил. км  (и към момента плащаме годишна винетка от 1340 лв. във вариант за толтакса – например за 20 ст./км – ще плащаме 20 хил. лв., разходът ни значително се увеличава”, пресметна Йордан Арабаджиев от Съюза на транспортните превозвачи.

По сметки на производителите – 10-15 % от крайната цена на всяка бързооборотна стока, която купуваме, идва от транспорта. Разходите за пътни такси на транспортните и спедиторски фирми ще скочат между 10 и 20 пъти, пресмятат от бранша. Това ще оскъпи продукцията, която возят, а повишението ще бъде платено от крайния потребител. 

Най-сериозен удар очакват търговците на плодове и зеленчуци, предимно масовите вносни продукти като домати, краставици, цитрусови плодове. Тези от по-далечни дестинации и към момента са по-скъпи заради високи транспортни разходи и поради тази причина там поскъпване няма да се усети, посочва Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по борсовите стоки и тържищата.

Поскъпване се очаква и при хляба, но за момента не се знае колко ще бъде то. Предварителните изчисления показват, че за насъщния може да плащаме с до 3% повече. С толкова се очаква да поскъпнат и месото и колбасите. Малко повече, около 3-4% ще се оскъпят и млякото и млечните продукти.

Що се отнася до нехранителните стоки и услугите, движение нагоре се очаква при екскурзиите, куриерските услуги, дрехите, обувките и техниката.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега