Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българи от РСМ: Северномакедонските власти едно говорят в София, друго правят в Скопие

Българи от РСМ: Северномакедонските власти едно говорят в София, друго правят в Скопие

Журналистът Владо Треневски призова българските власти да не избързват с решението си.

Представители на българските организации в Северна Македония настояха властите в София да не допускат начало на преговорите за европейската интеграция на Северна Македония докато властите в Скопие не изпълнят исканията от българска страна.

По думите им към момента няма направена нито една крачка от северномакедонска страна към премахването на езика на омразата, съобщава БНТ.

"Знаете колко зле се чувстваме като нямаме основните човешки права. Те като дойдат тук едно говорят, като се върнат обратно в Скопие друго правят. Те убеждават тук министър-председателя, че всичко е нагласено и само още малко трябва. Това не знам кой ще им повярва, знаейки, че се влачат от 2017. Те казват, че нямаме обща история, че общата ни история е, когато България е била окупатор след Втората световна война. Е няма как да е това. Нали има записи от много години назад - да започнем от цар Самуил и нататък си личи, че имаме обща история, те самите се определят като българи." - каза Църномаров.

Журналистът Владо Треневски призова българските власти да не избързват с решението си.

"Аз най-много се страхувам от бързо решение на този въпрос, тъй като имам съмнения, че се търси бърза формула и туширано да се пусне Северна Македония в ЕС, с което аз лично не съм съгласен, защото от тяхна страна няма нито една крачка, няма компромис. Оттам идва само една брутална дипломация, не се пестят пари да се лобира срещу България. Тая работа не прекъсва и ще парафразирам председателя на културния клуб "Иван Михайлов" Любчо Георгиевски, който каза вчера на президента Румен Радев, че ако бъдат допуснати до ЕС, те ще използват парите срещу нас и срещу България. Северна Македония не е готова за влизане в ЕС докато не се покаже поне малка воля за промяна в историческия наратив, който е антибългарски и е пълен с фалшификации. Другото условие е влизането на българите в Конституцията." - каза Владо Треневски.

Вчера представители на българските организации в Северна Македония се срещнаха с президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и премиера Кирил Петков.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега